Dobrich Online Виж пълната версия

Обявяват частично бедствено положение в Добрич ако до 20.00 часа не дойде водата

2018-04-22 10:48:09

Ако до 20 часа ВиК не успее да отстрани аварията и да имаме нормално водоподаване ще обявим частично бедствено положение в Добрич.

Това съобщи пред журналисти на извънреден брифинг кметът на града Йордан Йорданов.


Той обясни, че частичното бедствено положение автоматично задължава преустановяване дейността на детските градини и ясли за утрешния ден. Към момента ДКЦ I функционира нормално, тъй като има достатъчно налягане по водопровода, каза кметът. ДКЦ II има ограничена дейност и ако утре се запази ситуацията ще имат резервна вода за четири часа. В болницата към момента има нормално воподоподаване, но с по-ниско налягане. Там също имат резервен капацитет, ако се наложи ще си пуснат хидрофорите.


От 17 до 20 часа ще следим ситуацията отблизо, ще получаваме информация от ВиК и ако се наложи в 20 ще обявим частично бедствено положение, каза градоначалникът. Заповедта ще бъде разпратена до всички медии и ще бъде качена на сайта на Общината.


Йордан Йорданов оповести план на действие, който приет на заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия който заседава в 12 часа. Фирма „Еф Си Си” ще започне да доставя вода на четири точки в Добрич от 17 часа. Това са „Христо Ботев” пред „Джеронимо”, т. нар. Пазар в ЖК „Балик” – между „Христо Ботев” и „Орфей”, на уширението на „Никола Петков” над Спортното училище в ЖК „Дружба” и на паркинга на „Тракийски”. Всички граждани ще могат да се снабдят вода, която е само за хигиенни нужди, не е за пиене. Разпоредено е на БЧК до 16 часа да дадат информация каква готовност имат за доставяне на вода за питейни нужди.


Поддържаме постоянна връзка с ВиК, много е сериозна аварията, която отстраняват от петък вечерта, посочи кметът. Той сподели, че вчера на няколко пъти е разговарял и с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков Нанков, последно това е станало в 21 часа. Уверението беше, че се работи и се опитват да отстранят аварията по най-бързия начин и водата да тръгне, каза Йорданов. Градоначалникът увери, че на следващ етап ще бъде поставен и въпросът за компенсиране на абонатите - и пред министъра, и пред изпълнителния директор на ВиК.

Очаквайте подробности за самата ВиК авария, оповестени от главния инженер на ВиК инж. Павел Павлов.