Dobrich Online Виж пълната версия

Добричлийки спасиха щъркел със счупено крило

2018-03-29 13:56:03

Вчера вечерта на отиване към Балчик Светлана Андонова забелязва край пътя щъркел със счупено крило, което се влачи по земята.

Светлана разказва, че е спряла, за да види животинката, която е изглеждала болна. „След като се запътих към щъркела, той се опита да полети, но залитна и се катурна на една страна. Тогава се доближих и го хванах“, разказва жената.


Светлана е била заедно с Ирена, нейна приятелка, с която са завели птицата в клиниката на д-р Стойнов. Ветеринарят установява фрактура на крилото и рана на крачето в горната му част.


„Звъннах на телефони на РЗИ -Добрич, но не отговориха, защото минаваше осем вечерта. След това се обадих на 112. Бяха много любезни и ми дадоха телефон на Зелени балкани, но не успях да се свържа“, разказва Светлана Андонова. Налага се да го приютят щъркела за през нощта. Ирена го настанява в топло помещение с вода и риба, защото Светлана има куче и не е удобно. Освен това при птицата е имало и нощен пазач, който да го наблюдава, за да не умре.


През вечерта щъркелът започва да се чувства по-добре и дори изяжда рибата, която му е оставена. На сутринта Ирена и Светлана се свързват с РИОКОЗ – Варна и от там предлагат птицата да бъде заведена в зоопарка във Варна. „Избрахме този вариант, защото другите предложения бяха животното да пътува в кашон в автобус за обществен превоз до София. Това ни се стори доста неподходящо за транспортиране на животно в такова състояние“, споделя Светлана. 


Щъркелът е предаден на директора на зоопарка във Варна и чака да го транспортират до специализиран център.