Dobrich Online Виж пълната версия

ЕС иска задължително обозначаване на страна на произход на храните

2018-02-12 09:30:49

Страната на произход задължително ще трябва да се отбелязва на етикета на продукта, това е съобщил говорител на Европейската комисия пред EURACTIV.com по повод объркването дали това изискване има задължителен или доброволен характер.

Миналия месец Комисията излезе с проект за публично обсъждане на регламент за посочване страната на произход, но настъпи объркване със заглавието на документа, в който присъства думата „доброволно“ означаване.


Говорителят на ЕС посочва, че от текста става ясно, че означаването на етикета на страната на произход ще е задължително, но посочва, че към момента това е просто проект на предложение.


В страни като Италия и Гърция има нарастваща тенденция за по-прецизно етикетиране на храните като основният аргумент за това е, че потребителите трябва да знаят откъде идва храната им. Европейските граждани търсят информация за произхода на храните, сочи и доклад на Европейската организация на производителите.


Миналия август Италия реши да наложи задължително етикетиране на пастата и ориза относно основните съставки – според новите правила трябва да е посочено мястото на отглеждане на пшеницата и ориза.


Представители на хранителната индустрия реагираха негативно на мерките, предвидени от Комисията, с аргумента, че те ще дискредитират единния пазар.


Междувременно Гърция също предвижда подобни мерки за тази година.


Въпроси буди и темата за основните съставки на храните. Според ЕС страната или мястото на произход на основната съставка, при положение, че то не е същото като страната на произход на крайния продукт, трябва да бъде отбелязано като ЕС, не-ЕС или съчетание от двете.


Тази възможност обаче – да се отбелязва просто, че страната на произход не е европейска, без да се отбелязва коя точно е тя, може да доведе до объркване на потребителите, смятат от организацията за безопасна храна в Европа.