Dobrich Online Виж пълната версия

Ученички от ПМГ "Иван Вазов" влязоха в националния отбор по математика

2018-02-05 10:41:06

Петя Катранджиева и Елена Вутова - възпитанички на природо-математическа гимназия "Иван Вазов" в Добрич, станаха част от разширения национален отбор за Европейската олимпиада за момичета по математика, съобщават от учебното заведение.

 


Надпреварата ще се проведе през април т. г. във Флоренция, Италия. Възможността да участват в европейския математически форум момичетата от Добрич получиха благодарение на отличното си представяне на зимния математически турнир „Атанас Радев“, който се проведе в края на януари в Ямбол и бе организиран от Министерството на образованието, местното Регионално управление по образование и Съюза на математиците в България. Елена Вутова завоюва първа награда сред участниците от 8 клас.  


Турнирът "Атанас Радев" е за ученици от 8 до 12 клас. Той е едно от най-важните, престижни и сложни състезания у нас, посочват от ПМГ "Иван Вазов". Задачите, които се решават, са на нивото на международните олимпиади по математика.


Тази година в турнира Атанас Радев" се включиха около 400 ученици. Жури от изтъкнати математици с председател проф. д-р Иван Тонов оцени резултатите и класира състезателите.