Dobrich Online Виж пълната версия

Гражданите искат обществено обсъждане по проблемите на ВиК Добрич тук

2018-01-16 09:11:27

В отворено писмо до КЕВР, Омбудсмана на РБ Мая Манолова и кмета на община град Добрич Йордан Йорданов инициативни граждани искат следващото обществено обсъждане по проблемите на “ВиК Добрич“ АД да бъде проведено в града.

Те настояват това да се случи преди 07.02.2018 година, когато от комисията ще вземат окончателното си решение за цената на водата и оздравителния план на дружеството, което е със задължения от над 32 милиона лева.


„На 15.01.2018 г. в сградата на КЕВР в гр. София, бул. „Княз Дондуков” 8-10 е проведено обществено обсъждане на проекта на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД и за утвърждаване и одобряване цените на ВиК услуги на дружеството. Ние, гражданите на Област Добрич, като заинтересувани лица по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Закона за енергетиката – клиенти и потребители на услугите на дружеството и пряко засегнати от евентуалното повишаване на крайната им цена, имаме законно право да участваме в процедурата по общественото обсъждане на проекта“, се казва в писмото.


В писмото си гражданите допълват, че разглеждането на проекта за решение за одобряване на бизнес плана на „ВиК Добрич” АД предизвика широк обществен и медиен интерес, инициирана е петиция с над 700 подписа от обл. Добрич до момента, на 14.01.2018 г. пред сградата на Областната управа гр. Добрич беше проведен мирен протест-шествие със стотици участници против увеличението на цената на ВиК услугите, като сформираната инициативна група от името на заинтересованите лица входира Искания и има протестна готовност, в случай на бездействие или несъобразяване с исканията при окончателното вземане на решение от страна на КЕВР.


Те настояват гражданите на област Добрич да имат възможност да вземат активно участие при обсъждането на проблемите, свързани с ВиК Добрич. Върховната административна прокуратура също протестира пред Административния съд –София град с искане отмяна на решението на КЕВР от 15.12.2017г. за повишаване на цените на ВиК услугите с множество аргументи, сочещи противоречия със закона и съществени нарушения на административнопроизводствените правила.


Цялото писмо можете да прочетете тук:


https://web.facebook.com/groups/45663963081/permalink/10157024479318082/