Dobrich Online Виж пълната версия

Две идейни предложения за трансгранични проекти на Община Генерал Тошево получиха одобрение от Комитета за наблюдение на програмата

2017-08-09 02:25:49

Следващата стъпка след идейното одобрение на проектите е представяне на цялостно проектно предложение.

На последното заседание на Комитета за наблюдение по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020” два идейни проекта на Община Генерал Тошево получиха одобрение в рамките на пилотната фаза от кандидатстването.


Първият е „Развитие на туристическия потенциал, опазване и популяризиране на общото наследство“. Водещ бенефициент е Община Генерал Тошево, а партньор – Община Мурфатлар. Основната цел е опазване, популяризиране и развитие на общото наследство, подобряване на функционалния статус на обекти, свързани с културното природно и историческо наследство.


Вторият проект е „Споделеното наследство на Добруджа – иновации и приемственост“. Той е насочен към защита, развитие и популяризиране на общото наследство в трансграничния регион чрез иновации и приемственост, в това число доставка на специализирано оборудване, провеждане на кръгли маси, дигитализация на музейните експонати и др. Тук водещ бенефициент е Исторически музей – Генерал Тошево, като партньори са Дирекция за култура и спорт, археологически музей „Калатис“ – гр. Мангалия, както и Исторически музей – Каварна.


Община Генерал Тошево е сред пионерите в изпълнението на трансгранични проекти в първия програмен период 2007 – 2013. От старта на Програмата до момента Община Генерал Тошево заедно с румънските партньори Негру Вода и Мурфатлар е реализирала проекти на обща стойност 7 892 182 евро. Съвместно с Областен съвет Констанца и Община Крушари през предходния програмен период бе реализиран проект „Оборудване за спасяване на нашия живот”, чието финансиране бе в размер на 5 999 388 евро. В момента Общинска администрация - Генерал Тошево усилено работи по два проекта по Програма INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 година - „Уча, образовам се, действам и чета в мрежа” и „Повишаване достъпността до TEN-T мрежата в транс-граничен район Негру Вода – Генерал Тошево“, съответно на стойност 132 150 лв. и 5897770 лв. само за Община Генерал Тошево.