Dobrich Online Виж пълната версия

Дядо продал апартамента си на двама едновременно

2011-06-10 08:00:40

75-годишен варненец продал на два пъти собствения си апартамент. Алчният старец бе осъден на 1 година зад решетките, отложено с 3 години изпитателен срок, заради това, че първо продал апартамента си на един купувач, а после зад гърба му с фалшиви документи го препродал отново на друг.

Алчен дядо продал на два пъти своя апартамент, за да припечели много пари. Варненският районен съд го прати зад решетките за 1 година, с 3 години изпитателен срок.

Измамата, според Наказателния кодекс, е в големи размери, обясниха днес от съда.

Всичко започнало през 2006 година. Тогава 75-годишния варненец Б. Пеев подал обява във вестник, че търси жена, която целодневно да се грижи за него, да поддържа домакинството му и извърши ремонт на апартамента му в центъра на Варна. Срещу тази услуга и сумата от 35 000 лева в брой той щял да й прехвърли собствеността върху имота, като запази правото си на ползване, докато е жив.

 

На обявата му откликнала вдовица, която се нанесла при него и започнала да изпълнява задълженията си.

Известно време след това жената платила на Пеев исканата сума и сделката била изповядана пред нотариус. В продължение на близо година вдовицата стриктно поддържала домакинството, извършила основен ремонт на жилището и плащала всички медицински и текущи разходи на възрастния мъж.

 

Пролетта на 2007 г. пенсионерът решил, без нейно знание, отново да прехвърли апартамента на свое име и повторно да го продаде на другиго, като се облагодетелства със сумата от продажбата. В изпълнение на плана си и разполагайки с доверието и личните данни на вдовицата, Пеев се снабдил с фалшиви пълномощно, декларации и др. Излъгал жената, че ще влиза за лечение в столична болница, взел й ключовете и я отпратил да си ходи в родното място. През това време Пеев продал жилището на друг и се изнесъл на квартира. Месеци след като загубила връзка с Пеев, вдовицата отишла до апартамента и разбрала, че е продаден, при което завела гражданско дело и сделката била прогласена за нищожна.

 

Така алчният дядо чрез измама и ползване на неистински документи нанесъл имотна вреда на потърпевшия купувач.

 

За всяко от престъпленията Районният съд наложи отделни наказания, като определи 75-годишният подсъдим да изтърпи най-тежкото от тях, а именно - 1 година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.

Той бе осъден да заплати на пострадалия купувач сумата от 125 331 лева, ведно с лихвите към нея, като обезщетение за претърпените вреди от деянието.