Dobrich Online Виж пълната версия

Ученици от СУ „Л.Каравелов“ отбелязаха „Денят на мениджъра“

2016-11-18 05:48:05

“Мениджър за един ден” е една от най - значимите инициативи на JA Bulgaria, чиято цел е да даде възможност на младите хора за ранно кариерно ориентиране и придобиване на ценни умения за бъдещия им професионален път, а на фирмите домакини - възможност да покажат своята отговорност към развитието на потенциала на младите хора на България.


Център за кариерно ориентиране – гр. Добрич бе посредник при организирането на подобна инициатива в „Мандра Рилци“ ЕООД, занимаваща се с преработка на мляко и производство на млечни продукти.


Група ученици от 11-а клас при СУ „Любен .Каравелов“, профил „Предприемачество и бизнес“ бяха вчера във фирмата. Те се срещнаха и разговаряха с нейния управител – Цветослав Думанов, който запозна учениците с историята на предприятие „Сердика“, чийто наследник днес е „Мандра Рилци“ – ЕООД. Господин Думанов презентира търговската насоченост и мениджърския възглед за развитието на фирмата, основните търговски партньори – страните от Европйския съюз, от Близкия изток, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и други.



Иван Тодоров - ръководител отдел „Млекоизкупуване“ запозна учениците с методите за определяне на основните критични точки при прием и анализ на суровината, с цел осигуряване на безопастността на произведените продукти.


Юлиян Николов - главен майстор и технолог във фирмата представи пред учениците основните операции и технологични процеси при производството на сирене, кашкавал и други продукти с марката „Сердика“, „Роса“, „Дъга“. Той поясни, какви са отговорностите и задълженията, които се изискват от технолога – а именно да ръководи и следи за точното изпълнение на производствената програма.



В края на деня учениците – „бъдещи предприемачи“, споделиха своите впечатления от преживяното, зареждайки себе си и всички останали с положителна енергия.


Център за кариерно ориентиране - гр.Добрич работи по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.