Dobrich Online Виж пълната версия

21 септември 2016 г. е обявен за Европейски ден без загинали на пътя

2016-09-19 09:57:30

Днес на проведеното заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, председателствано от Областния управител Детелина Николова, бяха обсъдени конкретни идеи и мероприятия за отбелязване на Европейския ден без загинали на пътя - 21 септември 2016 г.

Всички участници предварително бяха направили своите предложения в указания от Областния управител срок.


Членовете на Областната комисия по безопасност представиха и кратки отчети за действията и мерките, предприети за периода януари 2016 г. - септември 2016 г. с цел подобряване безопасността на движение по пътищата на територията на област Добрич.


На сайта на Областна администрация - Добрич, в подраздел Областни комисии и съвети, е публикуван обобщен доклад за дейността на всички институции - членове на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.


По предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ, 21 септември 2016 г. е обявен за Европейски ден без загинали на пътя и ще се проведе като операция под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death). Инициативата ще премине под мотото за Република България „Заедно за всеки един човешки живот!"


Идеята на организаторите е по време на операция EDWARD да има 24-часово видео наблюдение, записващо в реално време събитията и „брояч" на деня, като детайли от всички произшествия с тежко ранени или с фатален край ще бъдат записвани и предоставяни онлайн на обществеността.


Планирано е чрез наличните ресурси на държавните, местните и неправителствени органи и организации, както и чрез средствата за масово осведомяване да се популяризира Европейският ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death) и на 21 септември в реално време да се предоставя информация за случващото се през 24-часовия период на операция EDWARD.


За постигане на целта да няма загинали на пътя, органите на „Пътна полиция" ще засилят контролната дейност и в максимална степен ще подпомагат безопасността на всички участници в движението по пътищата.


Информацията ще бъде публикувана и ежечасно актуализирана на страниците на Министерство на вътрешните работи и на областната дирекция на МВР Добрич в интернет.