Dobrich Online Виж пълната версия

В МБАЛ – Каварна бе открит третият в страната дигитален рентген

2010-11-15 22:00:00

В МБАЛ – Каварна днес официално бе открит третият в страната дигитален рентгенов апарат. Лентата прерязаха кметът на общината Цонко Цонев и областният управител на област Добрич Желязко Желязков, в присъствието на депутати, представители на здравната каса, лекари, медицински работници.

Новият дигитален рентгенов апарат Siemens е закупен за нуждите на Многопрофилна болница за активно лечение – Каварна, благодарение на AES Geo Energy. Това е първият пример в Добричка област за публично – частно партньорство, когато голяма, световноизвестна компания дарява скъпа медицинска апаратура, заяви кметът Цонко Цонев.

 

 

Новата техника е за изследване на дихателната и храносмилателна система, както и на опорно-двигателния апарат. Предимството на апарата е във високото качество на образа, каза д-р Живко Жеков, завеждащ отделението по образна диагностика в МБАЛ – Каварна. Едно от предимствата на дигиталния образ е, че той може да бъде изпратен чрез интернет и да се осъществят консултации на разстояние с желан консултант. Архивирането на образите става много по-лесно и за по-дълго време, отколкото при сегашните филмови носители на информация, допълни д-р Жеков.