Dobrich Online Виж пълната версия

Скаутски клуб „Ястребите” – Шабла учи на екипна работа и оцеляване сред природата

2015-11-27 11:21:38

Скаутски клуб „Ястребите” – Шабла е организация с доброволческа цел, която учи децата на морал, екипна работа, креативност, себепознание и още куп благодетели.

Клубът е създаден през януари 2010 год. от Живко Жечев и Грег Дейвидсън. Грег е американец, дошъл в България като доброволец от Корпуса на мира. Тогава, все още непозната, идеята за скаутството добива популярност в града, именно чрез американеца. Едно от задълженията му тогава е било да отговаря за младежката дейност в община Шабла. Целта да ангажира вниманието на децата и да им покаже едни различни, интересни и доста полезни занимания, се отъждествяват със създаването на скаутския клуб „Ястребите”.


В самото начало са се включили 8 деца, но интересните занимания привличат все повече участници и към днешна дата те вече са 35. Разделени са в две възрастови групи –  9 - 10 г. и 16-17 г. Ръководител на по-големите в момента е Живко Жечев, който е приел задължението към тинейджърите като свое призвание. По- малките получават внимание и любов от своя ръководител – Галя Спасова. 


Скаутските сбирки се провеждат поне веднъж в седмицата, в приземния етаж на читалищната сграда. Деца и ръководители изказват своята благодарност към общинска администрация, която ги подпомага финансово, когато това е възможно. През останалото време, средствата се осигуряват от символичен членски внос и родителите. 



Заниманията на подрастващите се изразяват в игри, логически занимания, походи на открито, лагеруване и още много други приятни и полезни дейности. Клубът е взел участие и на международни тематични фестивали в Румъния и Гърция. Често си организират походи сред природата. Учат се да разчитат първо на себе си и чак след това на ближния. Работата в екип е една от основните им цели. 


Една от предстоящите им дейности е участие на Коледния базар в Шабла, на който самите те са инициатори, още преди 3 години. По време на участието си, скаутите ще покажат ръчно изработени от тях коледни сувенири, направени от 100% био материали. Тази година те ще се опитат да придадат по-празничен и европейски вид на събитието. За целта вече очакват сглобяването на дървените къщички-щандове, които ще се позиционират в централна градска част. Самият Коледен базар ще се проведе от 21 до 23 декември. 



И един призив от името на Живко Жечев – Нека всички възрастни доброволци (лица над 18 год.), които искат да станат скаутски ръководители, се свържат с нас на адрес : https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D1%83%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1-%D0%AF%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5-225630277464444/


Причината е големият брой желаещи деца, които искат да се включат в организацията и недостигът на ръководители в скаутски клуб ”Ястребите”.  


Скаутския закон гласи:


1.Скаутът е честен и достоен за доверие


2.Скаутът е верен на Бога, Отечеството, обществото и семейството си


3.Скаутът е длъжен да бъде полезен и да помага на другите


4.Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут


5.Скаутът е вежлив и етичен


6.Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда


7.Скаутът проявява чувство на уважение към родителите, близките и водачите си


8.Скаутът е весел и с висок дух


9.Скаутът е пестелив и опазва частната и обществена собственост


10.Скаутът е чист в мислите думите и делата си



А това е обещанието, което дават, когато стават скаути:


Обещавам да дам всичко от себе си и 


да се старая според силите си:


 


1.Да уважавам себе си и другите


2.Да помагам на другите


3.Да спазвам закона на скаута