Dobrich Online Виж пълната версия

СОУ "Димитър Талев" отбеляза патронния си празник

2015-04-30 12:55:02

За поредна година талевци отбелязват своя патронен празник с множество разнообразни прояви. Тържествата дадоха на учениците възможност да демонстрират уменията си и по нестандартен начин да научат повече за своя патрон Димитър Талев.


Празникът започна още на 29 април за първокласниците, групата за предучилищна подготовка към СОУ “Димитър Талев“ и децата от ЦДГ “Първи юни“, които взеха участие в щафетни игри по програма „Стъпка по стъпка“. Същият ден ученици от VII и X клас отбелязаха световната инициатива „2015 – година на светлината и светлинните технологии“ и научиха много за разнообразните приложения на светлината.


Днес, 30 април, талевци се включиха в различни дейности. Учениците от начален етап посетиха Центъра за защита на природата и животните, където наблюдаваха поведението на животните и научиха нови екоигри; посетиха на Архитектурно-скулптурния комплекс „Добротица“, където поднесоха цветя, а най-талантливите художници сред тях изпъстриха асфалта със своите идеи на тема „Щастливо детство“. Третокласниците научиха повече за любимите си детски книжки в Регионалната бибилиотека „Дора Габе“. На територията на училището се осъщетвиха две инициативи за най-малките ученици – в международната кампанията “Draw disabilities” децата трябваше да изработят рисунка, на която да отразят своята представа за хората с увреждания. Инициативата се провежда съвместно с Фондация „Лумос“. Ученици от III клас и групата за предучилищна подготовка организираха на училищната сцена шарен карнавал и показаха многото лица на детската усмивка. 



Учениците от V-ти до VII-ми клас доказаха своята сръчност и бързина в поредица от състезателни игри. Отличниците от прогимназиален етап се впуснаха в оспорвана игра на скрабъл, а за любителите на изкуството бе отворено арт ателие за декупаж и рисуване на стъкло.


Учениците от VIII-ми и X-ти показаха своите отлични умения за работа със съвременните информационни технологии и с помоща на QR кодове разрешиха загадките, които техните преподаватели им бяха подготвили.


Деветокласниците гледаха екранизация по романа „Железният светилник“ и ентусиазирано дискутираха своите впечатления за основните персонажи и сюжета на произведението.


Тазгодишните абитуриенти и учениците от XI клас проведоха разгорещен дебат на тема „Моето утре – в България или в чужбина“. Мненията бяха полярни и всеки от участниците подбираше най-добрите аргументи, за да защити тезата си.