Dobrich Online Виж пълната версия

491 добруджанци декларираха доходите си по електронен път

2015-02-25 12:18:56

1442 са постъпилите годишни декларации от физически лица до момента в офиса на НАП в Добрич. 491 от тях са подадени с електронен подпис и персонален идентификационен код /ПИК/.

От местния офис на агенцията напомнят на гражданите, които трябва да декларират доходи от извънтрудови правоотношения за изминалата година, че могат да се възползват от възможността да декларират и чрез декларация с баркод.  Декларацията с баркод е достъпна на електронната страница на НАП. Тя е електронно копие на подоходната декларация за 2014 г. и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че в попълнената декларация няма да има технически грешки, защото всички изчисления във формуляра се извършват автоматично. В декларацията се въвеждат единствено данните за получените доходи и удържаните през годината авансов данък и осигурителни вноски. Всички останали изчисления на нормативно признатите разходи и данъка за довнасяне се извършват автоматично.


След като се попълни електронно, декларацията трябва да се разпечата на принтер (препоръчително на лазерен принтер) и да се подпише собственоръчно.


При разпечатването на декларацията се генерира баркод, който съдържа цялата попълнена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП при сканиране и без човешка намеса.


Подаването на декларацията става по начина, по който се подават и обикновените декларации. Това може да стане с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП Добрич.


1602 добруджанци са предпочели да декларират доходите си през данъчната кампания на изминалата 2014 година, като са използвали електронната форма на годишната декларация с баркод.


Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март по електронен път, ще ползва и отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април (когато е и срокът за подаване на декларацията) дължимия по декларацията данък.


Допълнителна информация за попълването на декларациите с баркод може да се получи на цената на градски разговор на информационния телефон на НАП 0700 18 700 или в Интернет на www.nap.bg.