Dobrich Online Виж пълната версия

Премиера на новата книга на Атанас Пеев „Личности и събития“

2014-11-03 14:33:09

На 4 ноември 2014 година, от 18 часа, в Огледална зала „Нели Божкова“, Община град Добрич и Дружество на краеведите „Отец Павел Атанасов“ организират премиера на книгата „Личности и събития“ от Атанас Пеев – почетен гражданин на Добрич.

Книгата ще представи д-р Кремена Митева – главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков“.
„Дълго време вървя по златната добруджанска земя и не успях да се нарадвам на неземната й красота и неповторимост, на нейните забележителности. Прекосих я не един, а много пъти. Радвах се на златистите й ниви и на полезащитните й горски пояси“ казва авторът в предговора на книгата.


Дълголетното му активно присъствие в краеведското, родоведското и журналистическо пространство на Добруджа му дава щастливия шанс да се срещне със стотици забележителни личности, да разговаря с тях и да вникне в душевността им. Особено предпочитание има към тези от тях, които носят с достойнство добруджанския си корен. Така се ражда идеята да напише тази книга. На нейните страници присъстват 137 имена.


„В книгата, която смятам за венец на моето твърде обемно и разнотемно краеведско-родоведско творчество, има публикации  и за авторитети, които не са добруджанци, но са посещавали неведнъж родния ни добруджански край по един или друг повод и са оставили трайни впечатления с човечността си и с доброто си отношение към него“ – продължава Атанас Пеев в предговора си.


Книгата е в три части – първата част обхваща очерците за видни личности от добруджанската и националната ни история и култура, във втората част Атанас Пеев е събрал своите слова, представени по различни поводи и третата част представя някои документи от биографията на автора.


Организаторите пожелават успех на книгата и автора и канят гражданите на Добрич да присъстват на нейното представяне.