Dobrich Online Виж пълната версия

Ало-измамниците под спецнадзор на прокуратурата; Пловдив е културна столица на Европа през 2019 г.

2014-09-06 06:10:04

Сводници вадят по 20 бона на нощ в Слънчев бряг, Обучават наново служителите на столичния зоопарк

24 часа


Какъв ви е проблемът с Криско?


Гледах преди 2 дена гостуването на Криско в "Преди обед" и малко започнах да му съчувствам. Повече от седмица се разиграва пернишката трагедия около парчето му "Видимо доволни" с Мария Илиева и колкото повече чета и слушам, толкова повече не разбирам къде е проблемът и защо е толкова голям.


На 25 години съм. Като изключим първия ми допир до музика вкъщи, се наслушах в основното училище на Мишо Шамара - соло и в състава на "Гумени глави", а по-късно - "Лошите". Така и не успях да ги харесам, макар че бяха ужасно модерни някъде около 12-ата ми година. Обаче не помня някой да е възроптавал срещу текстовете му тогава, нито пък след това.


Текстовете на Биг Ша бяха нива над (или под - зависи от гледната точка) тези на Криско. Сещам се конкретно за едно негово произведение. Толкова цветущо, че дори 13 години по-късно бих изпитала силно смущение, ако някой ме накара да повторя ред от него. Впрочем в ония години имаше и ъндърграунд рап с не по-малко по брой и смисъл неморални реплики, в които ставаше въпрос за тежки наркотици, леки жени и твърд алкохол. Не помня от коя година е "Жената на шефа" на "Ъпсурт", но там имаше описание в детайли какво точно чуват съседите на една женена жена, и то не благодарение на мъжа, на когото се е врекла във вярност. И Спенс имаше парче за една анти-СПИН кампания, в което една лека жена си иска своето. Но последните изброени са класици и никой не може да им го оспори. Текстовете им са със силно социално натоварени рими.


На 13 г. гледах MTV, понеже българската музика не беше точно в апогея си. Съставях подробен списък с песните, които са ми харесали и искам баща ми да ми свали от нета, понеже не знаех как става. Един ден викна майка ми, за да покаже какво слуша дъщеря . Тя ме гледаше ужасено около минута, докато на заден фон вървеше класиката My Neck, my Bеck. После се окопити и продължи да си върши каквото правеше, без да реагира особено. Изглежда, родителите ми бяха наясно, че една песен не може да превърне момиченцето им в бременна деветокласничка повтарячка.


Истината е, че не телевизията избира какво да ви покаже. Съобщава това, което искате да чуете. Ако например вие я включите в 19 или 22 ч, ще попаднете на новините. Зависи от канала, разбира се, но в тези часове е горе-долу такава програмната схема. А още по-голямата истина е, че децата телевизия не гледат. Наваксват онлайн. От това БГ изпълнителите не губят особено. Факт е, че те не изкарват толкова пари от ротации по музикалните програми и всъщност това слабо ги удря в джоба.


Стела Атанасова


24 часа


Пловдив е културна столица на Европа през 2019 г.


Окончателното решение ще вземе Съветът на ЕС през май догодина


Пловдив е първият български град, който ще стане европейска столица на културата през 2019 г. Това реши 12-членно международно жури начело със Стийв Грийн.


Пловдив грабна приза след оспорвана надпревара със София, Варна и Велико Търново.


"Задачата на журито беше много трудна, защото имахме 4 силни и различни предложения. Темата на София беше за споделянето, на Пловдив - заедно, на Варна - бряг на вдъхновението, и Търново - творим щастие", заяви Грийн. Той подчерта, че за първи път в историята на инициативата и 4-те български града финалисти са работили в сътрудничество с 6-те италиански, които също са стигнали до финала. Според регламента през 2019 г. Пловдив ще си подели приза с един от тях.


Грийн се обърна към четиримата кметове и настоя независимо от решението да поддържат движещата сила на градовете - желанията на хората.


Труд


Обучават наново служителите на столичния зоопарк


Заради зачестилата смъртност, всички служители в софийския зоопарк ще преминат през повторен инструктаж и допълнителни обучения.


„Повишаване на контрола върху храненето – отговорностите на всеки един гледач и ръководител на сектор”, обяснява Манол Нейков – директор на Столичния зоопарк.


След смъртта и на женския бизон, сега в клетката е останало само малкото бизонче. Животното се наблюдава непрекъснато и се лекува профилактично.


Изследванията показват, че риск от нова смъртност няма.


Монитор


Ало-измамниците под спецнадзор на прокуратурата


Всички висящи дела срещу ало-измамници от областите Русе и Велико Търново минават под специалния надзор на прокуратурата. Това разпореди вчера обвинител № 1 Сотир Цацаров. Причина за мярката са зачестилите случаи на телефонно обирджийство в цялата страна, както и оплакванията на гражданите, че институциите са безсилни. Русе, Разград, Велико Търново и Търговище са областите, в които има регистрирани най-много случай на ромски фамилии, които си изкарват хляба само с разказване на лъжливи истории по телефона.


Монитор


Сводници вадят по 20 бона на нощ в Слънчев бряг


Сводници, които изкарвали над 20 хил. лева на нощ от проститутките си, бяха заловени при акция на полицията в Слънчев бряг. Двамата мъже били следени известно време, но точно в края на сезона униформените решили да действат. Те спипали 38-годишния пловдивчанин и с четири години по-големия му “колега” от Плевен. С тях били арестувани и 30 от момичетата, които работели в комплекса. Те обаче били разпитани и освободени. Труженичките обяснили, че официално работели като танцьорки, но срещу заплащане правели секс с клиентите на еротичните барове.