Dobrich Online Виж пълната версия

Детелина Николова ще открие националната среща на финансистите от общините

2014-05-27 10:47:39

Едно от най-големите събития на Националното сдружение на общините в Република България - Националната среща на финансистите ще събере на едно място 420 участника от повече от 180 общини.

Срещата ще се проведе от 29 до 31 май в КК Албена, а неин организатор е "НСОРБ - Актив". Тя е най-важният ежегоден форум на хората, които управляват местните финанси и се грижат за финансовото благополучие на общините - директори на финансови дирекции и приходни звена в общините, главни счетоводители, представители на общинските съвети, заместник-кметове и кметове.


Официално събитието ще бъде открито на 29 май от 16.00 ч. в зала „Ралица Супериор“ от Детелина Николова - член на Управителния съвет на сдружението и кмет на община Добрич. Сесията по откриването ще продължи с анализ на изпълнението на общинските бюджети за 2013г. и промените в местните финанси през последната година. Ще бъде разгледано текущото изпълнение на общинските бюджети през 2014 г. с представители на Министерство на финансите. Предизвикателствата на бюджет 2015 и възможностите за въвеждане на общински ДДФЛ от 2015 г. ще бъдат представени от Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на НСОРБ.


Преди официалното откриване на събитието, от 14 часа, ще се проведе открито заседание на Постоянната комисия по „Бюджет и финанси“ към НСОРБ, по време на което ще бъдат обсъдени темите „Какво се промени за една година от предходната среща?“ и „Моделът за управление на местните финанси в Норвегия – какво и как можем да приложим у нас?“.


Други теми за дебат, включени в тридневната програма на срещата, са новите подходи при определянето на такса битови отпадъци и делегираните дейности през 2015 г. и как да намалим финансовия риск при изпълнението на европроекти през новия програмен период 2014-2020 г.


В програмата са планирани и паралелни работни групи за финансисти и изборни лица, счетоводители и одитори, данъчни експерти. Мрежа на общинските финансисти се очаква да бъде учредена в рамките на събитието, както и да бъдат приети правилата за нейното функциониране и работа.


В заключителната пленарна сесия на 31 май, за пета поредна година, в рамките на срещата, ще бъде връчена наградата „Финансист Новатор`2014“. Отличието се присъжда след оценка по определени изисквания на номинирани общински експерти или финансови екипи. Водещ критерий при разглеждането на кандидатурите, е претендентите за наградата да прилагат добри практики или да са внедрили конкретни иновативни решения за подобряване управлението на местните финанси и устойчивото развитие на българските общини.