Dobrich Online Виж пълната версия

Заседание по дело за двойна смърт на пътя се точи цял ден

2014-05-09 10:46:40

Адвокатът на подсъдимия оспорва всички заключения на вещите лица – назначават петорна комплексна съдебно-техническа експертиза

Повече от осем работни часа продължи вчера съдебно заседание по наказателно дело от общ характер на Окръжен съд - Добрич.


Съгласно внесения от Окръжна прокуратура – Добрич обвинителен акт на Красимир В. К. от София е повдигнато обвинение в това, че на 22.08.2012 г. на главен път Е -87 около 310 метра от кръстовището за кариера „Момчил” в посока Балчик –  Оброчище, при управлението на л.а. „Фолксваген Туарег” е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – Пламен Бойчев Райков и Димитър Георгиев Георгиев, и двамата от Оброчище, както и средна телесна повреда на Величка Н. Г. от  София. За извършеното престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” от три до десет години.


В проведеното вчера публично съдебно заседание бяха разпитани четирима свидетели и бяха изслушани заключенията на вещите лица по назначените от съда различни съдебни експертизи.  Всички експертни заключения бяха оспорени от защитата на подсъдимия основно в частта, установяваща механизма на пътното произшествие, механизма на удара между двата автомобила и разположението им на пътното платно при инцидента.


С оглед аргументацията по оспорването съдът намери, че е абсолютно задължително и необходимо за изясняване на фактическата страна на спора да бъде назначена повторна авто-техническа експертиза, която да бъде изготвена от вещи лица, различни от тези, които са работили до сега в хода на производството.


По делото бе назначена петорна комплексна съдебно-техническа експертиза, която да установи и онагледи посредством изготвяне на скици механизма на пътно-транспортното произшествие от 22.08.2012 г. Делото бе отложено за 18-ти юни.