Dobrich Online Виж пълната версия

Нова експозиция представя добруджанската флора и фауна

2014-03-21 12:17:29

Ако се осъществи преместването на Регионален исторически музей - Добрич в сградата на стоматологията, музеят в градския парк ще стане изцяло природонаучен - един от най-големите такива, съобщи директорът на РИМ - Добрич Костадин Костадинов.


Уникална експозиция се открива днес в 16.00 часа в музея в градския парк. В "Природата на Добруджа" е показано биоразнообразието на региона. Експозицията е последната по проект "Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация".

Проектното решение на диорамите е на главния художник Тодор Игнатов. Аранжирането и изработването им са дело на Мариана Пехливанова – музеен специалист. Ръководител на екипа на изложбата е един от най-добрите препаратори в страната Стоян Нонев от отдел „Природа”, който има признат дългогодишен опит в изследването и популяризирането на природата на Добруджа. Той е и автор на редица научни доклади, научнопопулярни статии и публикации. Всички експонати в "Природата на Добруджа" са негово дело. В екипа, изготвил новата експозиция, е и Теодора Атанасова - уредник в отдел "Природа".


Имаме идеи и професионалисти, с които да ги осъществим, бяхме ограничени от липсата на пространство, но ако музеят се премести в стоматологията, тази сграда ще стане природонаучен музей и експозицията ще се обогати още - например с морско дъно и морски обитатели, обясни Костадин Костадинов - директор на РИМ - Добрич. Музеят в Добрич вече има подписан договор с "Албена тур" и туристите от курорта ще идват да разглеждат тази и всички останали експозиции. За целта през летните месеци музеите в Добрич ще са отворени и в събота и неделя.