Dobrich Online Виж пълната версия

Нова експозиция в Дом-паметник "Йордан Йовков"

2013-11-11 12:36:02

Ако младите хора проявят по-голям интерес към новата експозиция и ги накараме да се зачетат в Йовковото творчество, и въобще да отгърнат книга, ние ще смятаме, че сме изпълнили нашата задача, заяви главният уредник д-р Кремена Митева.

С 3 600 000 лева по проект "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" бяха обновени сградите на Регионален исторически музей - Добрич и бяха създадени нови експозиции в тях.


Тази в Дом-паметник "Йордна Йовков" вече е подредена и ще бъде официално открита на 21 ноември, когато по традиция се отбелязва годишнината от рождението на писателя.


Експозицията не е актуализирана от откриването на сградата през 1980 година, когато бяха отбелязни 100 години от рождението на Йордан Йовков. Новата експозиция съчетава традиционното с модерното, тя отразява новите технически постижения и възможностите за представяне на музейните експонати, за тяхното адаптиране към все по-големите изисквания на музейната публика, обясни главният уредник д-р Кремена Митева. Акцентът е върху творчеството на Йовков, той е писател от европейска и световна величина, но добруджанци го чувстваме като свой автор, коментира тя.


Експозицията включва изключително ценни от литературна гледна точка експонати като първи издания на Йовкови произведения и книги с автографи. Тя съдържа още животопис и родословно дърво на писателя, книги от личната му библиотека, документи, които го представят в човешки аспект. Новост е, че анотациите вече освен на български, са и на английски, което прави експонатите по-атрактивни за чуждестранните туристи.


Оформени са и 3 възстановки. В центъра на експозицията е поставен кабинетът на писателя от софийския му период (1927 - 1933 година) с автентичната пишеща машина, на която са написани едни от най-великите творби на Йовков. Другите две възстановки са изцяло нови за Дом-паметник "Йордан Йовков" - военен окоп от началото на миналия век, тъй като Йовков е участвал в трите войни през тези период - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна; както и възстановка на Йовковите персонажи, чрез превъплащенията на актьорите от добричкия театър.








Възстановка на военен окоп от началото на 20 век


Пишещата машина на Йовков


Обновен е и кътът в Дом-паментика, посветен на Дора Габе, който бе създаден преди 10 години. Основен нюанс в тази зала е любимият цвят на поетесата - лилавият.