Dobrich Online Виж пълната версия

Протест срещу продажбата на земя на чужденци ще се проведе днес

2013-10-20 07:16:35

Протестни действия под мотото "За земята на България!" ще се проведат днес от 15 часа пред градинката на храм "Св. Георги" в Добрич. Организацията е на активисти от социалните мрежи, според които протест ще има паралелно в страната и чужбина.

Гражданите се организират в социалните мрежи и активно коментират предстоящото падане на забраната чужденци да купуват българска земеделска земя от 01.01.2014 г.


На този етап гражданите се обединяват около едно основно изискване към управляващите: забрана за чужди физически и юридически лица да придобиват собственост върху българска земя, като това да бъде отразено във всички закони, касаещи земята. На 20 октомври освен в Добрич, подобни събития се организират в София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Русе. Българи в чужбина също се организират и през същия ден ще се съберат в Атина, Милано, Берлин, Кьолн, Париж, Лондон, Виена, Мадрид.


През 2005 г. парламентът променя Конституцията на България с квалифицирано мнозинство от 2/3, спазвайки ангажиментите ни към ЕС. Промяната обаче надхвърля изискванията към членството ни и вследствие препоръките на чужди посланици извън съюза, от 2014 г. всеки чужденец може да закупува земеделска земя без ревизия на настоящото законодателство и условия, които да защитават българския производител.