Dobrich Online Виж пълната версия

Чужденци купуват земя, ако я орат 3 години; Учени от Пловдив откриха нов продукт срещу рак на дебелото черво

2013-10-20 05:08:20

Всяко дете до 12 години с по 3 кариеса; Хотели стават незаконни старчески домове; Регистрираме се по пощата за вота

24 часа

Учени от Пловдив откриха нов продукт срещу рак на дебелото черво

Нов продукт, който намалява риска от рак на дебелото черво, получиха в лабораторни условия учени, студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Разработката е отнела 5-6 г.

"Заменихме захарта с нискомолекулен инулин. При свързването му с омега-3 и омега-6 мастни киселини се активизира растежът на полезната микрофлора, която пък помага за по-бързото изхвърляне на токсините от организма", обясни пред "24 часа" зам.-ректорът на вуза доц. Пантелей Денев, ръководител на научния екип.

Труд

Всяко дете до 12 години с по 3 кариеса

Всяко дете до 12-годишна възраст има 3 кариеса, а до навършване на пълнолетие - стават шест.

10 000 зъба са извадени на деца до 18-годишна възраст за последните 13 години в България, съобщи вчера в Ловеч председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов.

Той и шефът на Комитета по комуникации в Световната федерация на зъболекарите д-р Николай Шарков участваха в кръгла маса за безплатната силанизация на детските зъби.

Регистрираме се по пощата за вота

Управляващите все пак може да склонят да въведат активна регистрация за избирателите, с помощта на която списъците ще бъдат изчистени от т.нар. мъртви души. Идеята е тя да се извършва по интернет или по пощата.

Мярката, която е залегнала в проекта за нов изборен кодекс, обаче няма да заработи веднага, а чак след вота за евродепутати догодина. И ще важи само за хората, които тогава са пропуснали да упражнят правото си на глас.

Идеята, за която "Труд" пръв писа, е Централната избирателна комисия (ЦИК) да направи регистър на всички гласували на изборите за евродепутати догодина. Само техните данни ще бъдат включени в избирателните списъци за следващ вот. Първоначално се планираше всички, които не са записани, но желаят да упражнят правото си на глас, да бъдат дописвани в списъците в деня на вота.

Стандарт

Чужденци купуват земя, ако я орат 3 години

Чужденци ще могат да купуват земеделска земя у нас, само ако декларират, че ще я използват за селско стопанство за период от поне три години. Предложението е един от обсъжданите варианти за ограничаване на вероятността за спекулации на чужди граждани с родните ниви след изтичане на 31 декември 2013 г. на мораториума за покупка на българска земя от граждани на ЕС. Това съобщи шефът на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова, цитирана от agronovinite.bg. Ще се търсят и други начини за ограничаване масовото изкупуване на ниви като забрана за продажба на чужденци на парцели в пограничните райони. Опитът на Словения, Литва, Унгария и Швейцария ще е водещ при разработване на новите правила. Според Бъчварова те трябва да започнат да действат от 1 януари 2014 г. Засега обаче в земеделското министерство не е сформиран екип, който да работи по промени в законите, регулиращи поземлените отношения. Вероятно новите текстове ще бъдат внесени от червени депутати, разказаха запознати.

Монитор

Хотели стават незаконни старчески домове

Хотели и къщи за гости се превръщат в незаконни старчески домове. Това са установили проверки на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане (АСП) в частните домове за възрастни.

Услугите се предоставят срещу заплащане, а хората се вписват в регистъра като туристи, обясниха пред „Монитор" от АСП. Проверяващите и в момента продължават да регистрират подобни случаи..