Dobrich Online Виж пълната версия

Министър Терзиева дава бившия шеф на ВиК Добрич на главния прокурор

2013-08-29 11:01:02

За нарушенията, които са констатирани по време на управлението на Радослав Русев са сезирани още Агенцията за държавна финансова инспекция и Главна инспекция по труда, съобщи в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. През септември в дружеството влиза Главният инспекторат на Министерски съвет да разследва нарушенията.

След смяната на Радослав Русев е установено, че дружеството е в лошо финансово-икономическо и производствено-техническо състояние. Отчетените загуби на ВиК Добрич били некоректно отразени в документацията, каза министър Терзиева. Тя съобщи, че общата сума на задълженията на дружеството към различни доставчици и от натрупани кредити е 28 730 000 лева. В отчета на Русев фигурирали с 2 млн. лв. по-малко.


Според Десислава Терзиева е недопустимо загубата на вода по преносната мрежа да е 84%. Освен това, Русев не е предприел енергийноефективни мерки, а напротив – разходите за ток били 834 000 лева средно на месец.  По повод разпространено от него открито писмо срещу уволнението му, министърът съобщи, че той й е представил програма за развитие на дружеството едва след отстраняването му от длъжност. Оставя неразплатени суми към Енерго-Про в размер на 1 659 802 лв.


Новият управител Юлиян Иванов подписва на 9-ти август споразумителен протокол за разсрочване на това задължение. След това Енерго-Про предявява иска за допълнителна сума от 738 000 лв. В рамките на 15 дни от встъпването си в длъжност, Иванов успява да събере и внесе по сметката на ЕРП-то 1 030 000 лв. В началото на септември той ще представи своята оздравителна програма за ВиК Добрич на министъра.


Според Десислава Терзиева 25% от загубите във ВиК дружествата в страната са от неплащане на консумирана вода – това е основният им проблем.


Днес в областна управа беше подписан нов споразумителен протокол между Енерго-Про и ВиК, за разсрочие на плащането на дължими суми за консумирана и незаплатена ел. енергия. Страните се споразумяха дължимата сума в размер на 1 546 675.73 лв. да бъде изплатена в срок до 28.02.2014 г. на шест вноски, като първата от тях - 300 000 лв., трябва да се погаси до 30.09.2013 г.