Dobrich Online Виж пълната версия

Какво представлява хомеопатията и какви са плюсовете й

2013-07-12 12:58:15

"Здрави и красиви" е рубриката на Анна-Александра Богдева. Авторката е родена в София, но вече живее в Добрич. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство и много други.

Много специалисти отричат хомеопатията като метод за лечение. Въпреки това все повече хора стават привърженици на този клон от  алтернативната  медицина, която не само няма странични вредни ефекти, но и се оказва изключително ефективна. Думата хомеопатия има своя произход от старогръцките думи – хомиос – подобен, близък и патос – болест. Нейните основи са поставени през 1796 от Самюел Ханеман. Основната концепция е свързана с използването на силно разредена форма на вещество, причинило съответната болест. Тези вещества са повече от 200. Едни от най-известните лекари на древността като Хипократ и по-късно Парацелз използвали същият метод – предписвали малка доза отрова, която се превръща в противоотрова –  Подобното лекува подобно. Примерно при уртикария се препоръчва препарат, приготвен от коприва, а при артрит и ужилване се предписва такъв, приготвен от пчелна отрова. В зависимост от степента на сериозност на заболяването се предписва различно разреждане.


Хомеопатичното лечение по своята същност е холистично. То лекува не просто симптомите, както често прави съвременната конвенционална медицина, а обръща внимание на причините за болестта, на психичното състояние и предпоставки. Често хомеопатията е ефективна там, където другите препарати не са. Алегриите се повлияват много добре от хомеопатия, а както знаем в този случай конвенционалната медицина и антихистаминовите лекарства могат да предоставят лек само за следствията, но не и за причините на заболяването.


Въпреки, че никой медицински изследователски център не се наема да изследва ефекта на хомеопатията и нейната ефективност, съществуват редица свидетелства, че тя действа. В някои страни здравната каса не покрива хомеопатично лечение, защото се смята за неефективно. Все повече хора се обръщат към този метод и дори държавните политики или мненията на огромната и силна фармацефтична индустрия не могат да спрат разпространението й. Хомеопатията е ефективна, евтина, няма странични или пристрастителни ефекти, от тези предпоставки и характеристики фармацефтичната индустрия не може да извлече полза. За да се развива конвенционалната медицина и да има постоянни печалби е необходимо да има болни хора, поддържащи терапии, голяма гама от лекарства за най-дребния проблем.


Можете да се уверите сами като при леко физиологично смущение, грип или настинка използвате хомеопатичен препарат. 


Хомеопатията е напълно безвреден метод на алтернативната медицина, който трябва да се прилага компетентно. Може да се използва при бебета, бременни и кърмещи жени. Тя задейства собствените сили на организма, като влияе върху съзнанието. Често се смята, че хомеопатията действа на принципа на плацебо ефекта, но това не е така, защото се постигат моментални резултати при бебета и малки деца, при които самовнушението все още не може да изиграе никаква роля.


Анна-Александра Богдева