Dobrich Online Виж пълната версия

Владимир Калчев: Оставка на цялото ръководство на БСП и свикване на извънреден конгрес

2013-06-20 07:45:11

Изходът за БСП е извънреден конгрес за избор на председател, заяви в позиция разпространена до медиите председателят на ОбС на БСП Владимир Калчев във връзка със заседанието на Националния съвет на социалистите, което ще се проведе днес от 15 часа

Позиция на Владимир Калчев, председател на Общинския съвет на БСП-Добрич, във връзка с вътрешнопартийната обстановка, заседанието на Националния съвет на БСП и продължаващите граждански протести:

Считам за неправилно действие и бягство от отговорност искането „вот на доверие” от Националния съвет на БСП за председателя на партията и цялото й ръководство. Съгласно чл.39 от Устава на БСП ясно са определени националните органи на партията и техните правомощия. Ясно са определени и отговорностите на тези органи. Правото да дава „вот на доверие” не е от правомощията на  Националния съвет на партията.



Още повече, че съгласно чл.39 т.1.5 б.”е” - заседанията на конгреса включват избирането на председател на Националния съвет и членовете му. Според този текст, конгресът е органът, който може да вземе решение по въпроси за предприемане на неотложни действия. За да не продължава нагнетяването на вътрешнопартийно напрежение и недоволство от действията на председателя, които поставят под въпрос съдбата на правителството и на цялата партия, се налага да се реагира адекватно.


Необходимо  е да се вземе трудно решение и то е въпрос на морална отговорност пред социалистите. Единствено правилно  решение, според мен, е - оставка на цялото ръководство на БСП, пълен цикъл отчети и избори в партията на всички нива и насрочване на извънреден  конгрес. Продължаващите протести  могат до доведат до ескалация  с непредвидими последици за гражданския мир. За да запазим правителството, трябва да се поеме политическата отговорност и от цялото ръководство на БСП, но най- вече от председателя Сергей Станишев.



В Добрич протестите бяха в подкрепа на това областния управител да не е от ДПС. Решението областният управител да е от БСП може да намали напрежението, но обидата да бъдем обвинявани в задкулисни  съглашателства и други остава.