Dobrich Online Виж пълната версия

Откриха осмото чудо на света на дъно на езеро

2011-02-08 07:47:06

На дъното на новозеландското езеро Ротомахан изследователите са открили остатъци от уникалните кварцови Розови тераси, смятани за осмото чудо на света. До наводнението през 1886 година Розовите тераси, заедно с Белите тераси са ограждали бреговете на езерото.

Те са част от голяма геотермална система и по техните стъпала се е стичала вода, изхвърляна от горещите гейзери. Розовите тераси са придобили цвета си  от желязото и мангана, съдържащи се във водата на гейзерите, но е възможно и заради термофилите, живеещи във водния източник, пише CNews.

 

Тези кварцови тераси са били открити за първи път от мисионери през 1843 година и веднага привлекли вниманието на хората по света. Но на 10 юни 1886 година изригването на вулкана Таравер и последвалите силни земетресения са потопили двете тераси, като са ги погребали под дебел слой тиня на дълбочина 60 м под водата.

 

Оттогава никой не можеше да каже дали са разрушени или до сега лежат на дъното на езерото. Екип изследователи от няколко държавни лаборатории в Нова Зеландия реши да отговори на този въпрос. С помощта на подводни апарати, оборудвани със сонари и фотокамери те са изследвали дъното на езерото и открили част от Розовите тераси- две долни каскади, покрити с наноси с кафяв цвят.

 

Горната част на терасите или е разрушена, или е затрупана под тинята, а тя е толкова много, че сонарите не могат да преминат през нея. При това изследователите не открити нито следа от Бялата тераса.