Dobrich Online Виж пълната версия

Гражданска инициатива «За Добрич» настоява за извънредно заседание на ОбС за такса смет

2013-05-22 09:24:58

От началото на март 2013 година, като представители на гражданска инициативна група за обществен контрол, поставихме редица въпроси към кмета на града, се казва в писмо на Десислава Първанова, Наталия Димитрова, Михаил Михов и Свилен Стоев до ОбС - Добрич.

Въпросите са свързани с определяне на такса битови отпадъци, възлагане на обществени поръчки, стимулиране на малкият и среден бизнес чрез данъчни облекчения, мерки за намаляване на безработицата и откриване на нови работни места и др.

Към отговорите се подходи много формално и повърхностно, заявяват вносителите. Отговорът не е подписан от кмета. Това наложи отново да поставим въпроси, като се ограничихме  предимно с проблемите, които възникват с определянето, събирането и разходване на такса ”Битови отпадъци”. Според нас се налага дебатиране на този обществено значим въпрос по няколко причини:
1. Таксата беше завишена в необичайно време през миналата година.
2. Установихме редица противоречия по отделни документи - докладни записки, отчетите за изпълнение на бюджета  и одобрената план-сметка, както и разминавания на депонираните количества отпадъци на депото при с. Богдан.
За голямо съжаление и наше огорчение отново ни беше предоставена писмена информация, в която не се дават конкретни отговори на поставените въпроси, с изключение на един, че в бюджета на общината не се заделят средства за разделното събиране и транспортиране  на отпадъците.
Не се дават отговори на най-важните въпроси, а именно:
-Точен разчет на базата данни, послужили като основа за повишаване на такса ”Битови отпадъци” и определяне на промил 3,5 върху данъчната оценка за жилищните и вилни имоти на граждани и предприятия.
-Не става ясно отново размерът на сумата, която е включена в план-сметката като собствен принос за изграждането на регионалната система за управление на отпадъците в регион Добрич /одобрената от общински съвет по докладна записка на кмета - 1 100 575 лв. или по окончателният договор  900 779 лв./
-В предоставената информация липсват и обосновани разчети за размера на отчисленията за дейностите  по закриване на депото при с. Богдан.
-Остава открит и въпросът как точно се отчитат  постъпленията от  общините, които ползват депото при с. Богдан.
В тази връзка групата настоява за заседание на Общински съвет, на което да се дискутират  поставени от гражданите въпроси.