Dobrich Online Виж пълната версия

„Произвеждаме” 140 тона битова смет ежедневно

2013-03-13 14:20:36

Сметището в село Богдан е разположено на площ от 28 дка и беше открито през 2010 г. Оператор на депото от 3 години е АСА България. Над 50% от т.нар. клетка вече е запълнена и рекултивирана.

 

 

Рекултивираната част от сметището
 

Сметта на Добрич, депонирана тук е 90%, останалите 10 на сто са от общините Добричка и Крушари. Отчитането става чрез автономна програма, директно в РИОСВ Варна. Разчетите за такса смет се правят на базата на тези отчети.

 

                                                                                        Камионът е на теглилката 

 

 

                                                                                         Системата за отчитане 

 

 

За да разсее опасенията, че жителите на областния град поемат по-голяма тежест, зам.-кметът арх. Пламен Ганчев заяви, че ежемесечно двете общини превеждат своя дял от средствата, които плаща Община Добрич на РИОСВ.

 

 


Ежедневно тук се изхвърлят около 140 тона отпадъци, съобщи управителят на АСА Григор Алексиев. Всеки ден в Добрич сметта се събира от 4 камиона, които правят по 4 курса. В селските общини работи една машина. Вместимостта на всяка от тях е 70 контейнера, а един „бобър” побира 1 кубик боклуци. Тук се депонират и отпадъците от автометачката.

 

 


Почистващата фирма разполага и с един от малкото компактори в страната, които позволяват по-оптимизирано депониране на отпадъците.

 

                                                                                                   Компакторът 

 


Алексиев поясни, че листата и другите растителни отпадъци се извозват на площадката за биокомпост, а рециклируемите – на площадката на Металекс, където се сортират отново. той припомни, че разделното сметосъбиране се извършва по график, като в понеделник и петък се извозва хартията, във вторник – пластмаса и метал, а в четвъртък – стъкло.

 

                          Процесът в снимки: