Dobrich Online Виж пълната версия

Бойко Борисов призовава българите да гласуват против себе си

2013-01-16 14:22:42

Енергийната сигурност е ключов момент от националната сигурност, а изграждането на АЕЦ „Белене” означава влизането на България в друго индустриално качество. В рамките на три години премиерът сменя позицията си, но чрез последната той призовава хората да гласуват против собствените си интереси.

Това заяви на среща с журналисти в Добрич депутатът от БСП Румен Петков. Със спъването на проекта, обслужваме интересите на Румъния и Турция и ако не изградим нова мощност, след 25 години ще излезем от ядрения енергиен пазар. Това засяга всеки дом, човек и семейство, каза още Петков и заяви, че цената на тока от АЕЦ е 6-7 пъти по-ниска от ВЕИ, 2-3 пъти по-малка от ТЕЦ и единствено държавната Марица 2 се доближава като цена до нея. Според него в момента сме готови да започне монтажът на първи блок в Белене. Той прогнозира пълен крах за ГЕРБ на предстоящия референдум, без да подценява ролята и на останалите опозиционни партии, които призовават симпатизантите си да гласуват „за” изграждане на нова ядрена мощност.  Резултатите от прякото допитване за АЕЦ ще окажат огромно влияние и върху тези от изборите. Петков смята, че сформирането на следващото правителство ще е труден процес, а в най-неизгодна позиция от това са ГЕРБ. Арогантното им поведение на самодостатъчност е пагубно в политиката, въпреки, че правителството правело всичко безогледно, за да си гарантира служебен резултат, заяви народният представител, визирайки изборния кодекс.

Информацията за цената на електроенергията, добивана от АЕЦ е била поднесена вчера, на среща на български и международни експерти, посветена на бъдещето на ядрената енергетика, организирана от Българския атомен форум, община Белене и Българската академия на науките в БАН. Един от чуждите експерти е споделил, че за АЕЦ Белене има заявен писмено инвеститорски интерес от държава, която може да си позволи, поясни Петков но не пожела да уточни за коя страна става въпрос.   
Държавната фирма „Кинтекс” е била принудена да преведе авансово 6 млн. лв. на ВМЗ Сопот миналия септември, съобщи Румен Петков. С тези средства е трябвало да се разплатят с работниците и ключови партньори, като НЕК. От мнозинството на ГЕРБ обаче отказват в НС да бъде изслушан икономическият министър Делян Добрев, защото управляващите ги е страх да кажат къде са отишли тези 6 милиона, защото ще лъснат, като поредните дюни, каза още Петков.

Той не пропусна да отбележи и че вече 2,5 месеца не е сформирана анкетна комисия по случая с френските парашутисти край Коиловци, а отказът да бъде сформирана е откровен слугинаж на чужда държава. България е полигон, в който всеки може да си прави обучение – това е показателно, че у нас няма национална сигурност, каза още народният представител и член на НС на БСП.