Dobrich Online Виж пълната версия

Отвори врати клуб "Усмивки", в който се общува, възпитава и обучава чрез изкуство

2012-12-08 08:30:16

Клуб за деца и родители „Усмивки“ отвори врати за децата на Добрич и техните родители в Central Mall на І етаж

Жулиета Иванова и Зорница Иванова са учредители на сдружение Клуб за деца и родители “Усмивки“

„ Повече от година продължи подготовката ни за този момент.”, сподели Жулиета Иванова. „ Аз съм педагог по образование и призвание, но ми трябваше време да си “припомня“ това, което зная. Преминах през няколко обучения - позитивна психотерапия, детска кинезиология, курс за инструктори по детска йога и др., за да стигна до извода, че преживяването чрез игра е най-верният начин детето да опознае себе си и околния свят, да придобие увереност и да даде простор на творческия си потенциал.”   Зорница Иванова е млада майка на дете, на 2 години и 7 месеца. „Като всеки млад родител търсех възможно най-добрите отговори на въпросите, свързани с отглеждането и възпитанието на моето дете. Така се запознах с методиката на Мария Монтесори и изкарах модул от обучение по Валдорфска педагогика. В момента уча в магистърската програма на специалността “Приложна психология“. Идеята да създадем място в нашия град, където децата чрез забавление и игра да развиват своето въображение, фина и обща моторика, усет към природата и изкуствата, да общуват с връстници, а родителите да споделят своите проблеми, тревоги и радости, промени живота ми.”

Много млади родители подкрепят инициативните  дами. Те изказват благодарност на Нели Начева - представител на кърмаческата организация Ла лече лига за Добрич, Велина Христова – художник и още много други, „с помощта на които сдружението и нашият прекрасен, цветен и уютен нов дом в Central Mall в Добрич вече са факт.”   Ето какво още споделят те за дейността си: „Клуб за деца и родители“Усмивки“ е неправителствена организация в обществена полза, където съчетаваме мъдростта на опита с ентусиазма на младостта в името на децата ни. В нашата работа използваме съчетание от методите  на Монтесори  и идеите на Валдорфската педагогика  за един цялостен подход  към  детето, за създаване на подкрепяща среда за развитие и изява на детската  личност.

В нашите занимания, чрез игра и забавление, децата усъвършенстват фината моторика, развиват сетивата си, формират естетически вкус, обогатяват въображението си , приучават се на самостоятелност, снижава се нивото на агресия и се формира положително мислене.”

Работят с  деца от 1 година до ранна училищна възраст, изхождайки от убеждението, че този период от развитието на детето е най-важният по отношение на изграждането на подходящите мозъчни връзки и развитие на емоционалната интелигентност.

Как го постигат?

ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ “ЩУРИ ИДЕИ“- Тук децата моделират, апликират, конструират с  материали от заобикалящата ни природа, рециклират хартия , играят с вълната, канапа, памука и творят кукли , животни и предмети от тях.
   ЙОГА ЗА ДЕЦА - Чрез подходящи за възрастта йога упражнения, забавни и раздвижващи ума игри и приказни истории, подходящи техники за релаксация и  музика, се подпомага развитието на физическата сила и гъвкавост на тялото, намалява се напрежението и стреса.   АТЕЛИЕ „ИЗЯЩНО И ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО“ – Играта с цветове и форми дава простор на въображението и е прекрасна възможност за себеизразяване и опознаване на околния свят, за формиране на художествен усет. 
  АТЕЛИЕ “ПРИКАЗКИ БЕЗКРАЙ“ - Във вълшебния свят на приказките се полагат основите на всички морални ценности. Не само  четем и  разказваме, а и влизаме в роли, сами си изработваме кукли и костюми ...   МОНТЕСОРИ ЗАНИМАНИЯ -  Според  д-р Мария Монтесори, ръцете са инструмент на мозъка, т.е. развивайки моториката на ръцете, ние развиваме ума на детето. Чрез забавни игри и занимания, у децата се стимулират креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, самостоятелност и себеоценка.

ДЕТСКИ ПАРТИ КЛУБ - Можем да празнуваме заедно рождени дни!

Нашата мисия се изразява в подпомагане на бъдещите и настоящи РОДИТЕЛИ в процеса  на отглеждането и възпитанието на  децата им,  за изграждане на пълноценна връзка между тях. Организираме ТРЕНИНГИ, СЕМИНАРИ, СРЕЩИ със специалисти по проблемите на детското развитие. Родителите са значима част от нашия екип.                            
ЗА КОНТАКТИ:  ЖУЛИЕТА ИВАНОВА - 0899940542   ЗОРНИЦА ИВАНОВА – 0899163427
Email: detsairoditeli@gmail.com     facebook   Клуб Усмивки