Dobrich Online Виж пълната версия

Коледни изненади подготвя кукленият театър за малките си почитатели

2012-11-15 08:47:31

С „Коледно приключение” и „Бяла приказка” ще посрещне децата ДКТ ”Дора Габе” през декември

Имало едно малко мече, което от всички празници на света, обича най-много Коледа. Но се случва така, че се среща с малкия и непослушен Пепи, който е известен сред малки и големи, че винаги тормози подарените му играчки. С помощта на две джуджета Мечето ще се опита да помогне на Пепи да разбере същността на Коледа и на подарените играчки. Заформя се едно невероятно приключение – това е „Коледното приключение”, което екипът на Държавния куклен театър”Дора габе” подготвя за малките зрители в навечерието на коледните и новогодишните празници. В спектакъла участват всички актьори – Румен Куртев, Димитър Ялнъзов, Мирослава Демирева, Велислава  Кирилова, Филип Янев, Ренета Николова, Бистра Боева. Автор и режисьор  на „Коледно приключение” е Даниела Христова. През декември  децата ще видят „Коледно приключение” не само на сцената на театъра. Спектакълът ще гостува и в детските градини в Добрич, Балчик, Крушари.


Другата изненада за декември е „Бяла приказка” по текст на Валери Петров. Режисурата е дело на Даниела Христова, сценографията на Христина Стоилова, а музиката - на Владимир Джамбазов. В художественото ателие се включват Елисавета Качулева, Димитър Митев и Йордан Минчев. Високо в планината, където няма нищо друго освен безкрайна белота, живее един метеоролог. Той е съвсем сам, освен него  в планината са и малките обитатели на гората. Елате в нашето бяло приключение, за да откриете отговора на най-големия въпрос – какво е приятелството, отправя покана директорът на ДКТ „Дора Габе” Петър Петков.


През Сезон 2012 – периода, в който кукленият театър в Добрич чества 50 години от създаването си, творческият екип имаше стотици срещи с детската публика в Добрич, страната и чужбина.


През оставащите дни до края на годината театралният афиш предлага още няколко заглавия – „Пук”, „Снежната кралица”, „Червената шапчица”, „Хензел и Гретел”, „Часът на Пепеляшка”, „Приказка за чистотата”, „Приказка за скитник”. Най-новото заглавие е „Меко казано” по текст на Валери Петров. Режисьор е Веселин Анев, сценографията и куклите са създадени от Адриана Анева. Музиката е на Владимир Джамбазов.


Всяка приказка има за цел утвърждаването на различни морални категории. Чрез тях искаме да наложим  в съзнанието на детето чувството за приятелство, честност, доброта. В нашата приказка разглеждаме темата за лъжата. Способно ли е едно дете да излъже? Има ли невинни лъжи? Може ли лъжата да се прикрие с други лъжи? Отговорите на всички тези толкова важни въпроси ще откриете в нашата пиеса, споделя директорът на културната институция  Петър Петков.