Dobrich Online Виж пълната версия

Отмениха решението на Община Добрич за избор на изпълнител на реконструкция на ВиК мрежата

2012-11-02 06:45:50

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на кмета на община Добрич за класиране на участниците и избор на изпълнител в процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП с предмет "Реконструкция и рехабилитация на водопроводна и канализационна мрежи на гр. Добрич, Етап I" по Проект "Интегриран проект за подобряване на водния сектор в гр. Добрич - Фаза 1".

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013г."  Жалбата срещу решението на общината е на ДЗЗД „Водоснабдяване - Добрич”.

Проучването установило, че при оценяване на техническото предложение на жалбоподателя, оценителната комисия неправилно е приложила методиката за оценка на офертите и необосновано му е присъдила по-малък брой точки. Комисията не е изпълнила и задължението си по Закона за обществените поръчки да направи описание на техническите предложения преди да ги оцени, като директно е посочила общия брой точки, които присъжда по показател Б1 - Технологично-строителна програма. Това нарушение на правилата на ЗОП е съществено. Липсата на описание на техническите предложения, когато критерият е икономически най-изгодна оферта, опорочава провеждането на процедурата и нарушава принципите за публичност и прозрачност при възлагане на обществените поръчки. С  оглед на това КЗК приема, че е налице основание за отмяна на обжалваното решение за класиране.

Комисията връща процедурата от етап разглеждане, оценяване и класиране на офертите на участниците, при спазване на указанията в решението.