Dobrich Online Виж пълната версия

От 1-ви ноември снегопочистващите фирми влизат в режим на готовност за зимна обстановка

2012-10-23 12:03:21

Общини и ведомства са готови за зимата, стана ясно на работно съвещание на Областния щаб за изпълнение на регионалния план за защита при бедствия

То беше свикано от областния управител Желязко Желязков.

 

Директорът на Областно пътно управление Иван Светославов съобщи, вече се подава информация за пътната обстановка в ситуационния център на АПИ, както и на сайта на ОПУ. От началото на следващия месец се въвеждат и денонощни дежурства. На поставен въпрос за снабдяване с ограждения срещу снегонавяване, инж. Светославов отговори, че за тази година Агенция „Пътна инфраструктура" няма финансова възможност за това. По принцип за проблемните участъци в областта, като дъгата на разклона за Дебрене, са необходими 17 километра.


Над 20 000 тона пясък, 2200 тона сол и 800 тона калциев хлорид са складирани в „Пътно строителство”, съобщи изп. директор на дружеството Валентин Зеленченко. Тази година има изрични разпоредби да се използват повече химически препарати, защото замърсяването след опесъчаване създава проблеми. Техниката е в готовност, поддържат необходимите количества горива.


22 контейнерчета с пясък и сол ще бъдат разположени в пешеходната зона на центъра в Добрич, съобщи за Добрич Онлайн управителят на А.С.А. – България Григор Алексиев. Фирмата разполага с 850 тона сол, 450 тона пясък и 10 кубика магнезий. 15 специализирани автомобила са в готовност, 4 снегорина ще чистят булевардите, а останалите – по-малките улици.


В момента тече проверка на транспортните фирми във връзка с подготовката им за зимата, съобщи шефът на ДАИ Стефан Милев. Областният управител беше категоричен, че никакъв компромис няма да има относно транспортните средства, превозващи хора. Той поиска засилен контрол и над такситата.


От РЗИ съобщиха, че са изпратили списъци с бъдещите родилки от ноември до март и хемодиализните пациенти, вкл. до пожарната. Директорът на МБАЛ Добрич д-р Мариян Ананиев съобщи, че за първи път от 7 години насам ще имат алтернативен източник на отопление, разполагат с 2 агрегата с нужния запас от гориво и са си осигурили до 8 часа независимост от водни аварии, чрез собствена хидрофорна система. Разполагат с месечен запас от лекарства и снегопочистваща техника за вътрешните подходи и участъци в двора на болницата. От А.С.А. допълнително им помагали на добра воля.


Няма да оставим населението без вода, гарантира шефът на ВиК – Юлиян Иванов. Предстои обозначаване с табели на работещите хидранти.


Рехабилитацията на електропроводите ще продължи, докато метеорологичните условия позволяват – днес приключват в Каварна, съобщи Огнян Христов от НЕК.


Списък с потенциално опасните места в региона ще бъде качен на сайтовете на ОПУ и Од на МВР, съобщи гл. инспектор Жулиян Минев – началник сектор „Пътна полиция”. 


В края на съвещанието областният управител припомни, че на 24 и 25 октомври специално назначена комисия ще извърши проверка за готовността на техниката за поддържане на републиканската и общинска пътна мрежа.