Dobrich Online Виж пълната версия

Стоматолози поставят безплатно защитен филм на детски зъби

2012-10-11 13:23:49

Т. нар. силанти защитават зъбите на децата от кариес – те представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини (ямките на фисурите) на дъвкателните повърхности на зъбите

Една от основните дейности по Националната програма е силанизирането на първите постоянни кътни зъби на децата от 6 до 8 годишна възраст, която стартира на 1 октомври 2012г. Поставянето на силанти притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес на децата, като се създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват. Силантите се поставят върху дъвкателната повърхност на постоянните зъби до 2-3 години след пробива им. Могат да престоят в устата на детето над 4 години. Те спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби.

 

Силанизирането ще се осъществява от 9 лекари по дентална медицина в областта. Всеки родител, който желае да се възползва от тази възможност може да получи допълнителна информация на безплатен телефон 0800 1 45 46 и от интернет страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg. Тук са публикувани имената и адресите на стоматолозите, които извършват процедурите в добричка област: ttp://oralnaprofilaktika.bg/doc/Dobrich.pdf.


Силанизирането е безплатно и ще продължи до 30 ноември 2012 г. Координатор на програмата за област Добрич е д-р Божанка Атанасова.