Dobrich Online Виж пълната версия

ВиК дружествата - на червено; Бум на жалби от лекарски рекет

2012-10-03 04:23:43

Това са част от основните теми, които намират отражение и във водещите заглавия на централната преса днес

Референдум.

„Новинар":

Референдумът за „Белене" - най-късно през януари

Референдумът за АЕЦ „Белене" ще се проведе до три месеца. Това уточни в Сандански икономическият министър Делян Добрев.
Това означава, че допитването ще се проведе до края на годината или най-късно през януари 2013 г. От регионалното министерство приключиха с проверката за валидността на подписите. Резултатите от нея бяха внесени в парламента още в края на миналата седмица. Според Добрев обаче въпросът, на който трябва да отговарят българите, трябва да се формулира от Народното събрание. Това по думите му трябва да стане чрез дебати в пленарна залата. Целта е въпросът към гражданите да бъде достатъчно ясен и да не създава двусмислие.


Комисия.

„Труд":

Кунева прави комисия "Разбойко"

Постоянна комисия с кодовото название "Разбойко" към Националния съвет на "Движение България на гражданите" ще дебне властта в издънки. Официалното име ще е комисия за граждански контрол срещу злоупотреби с власт, обяви лидерката на партията Меглена Кунева.
"Това няма да са флашки", гарантира бившата еврокомисарка. Органът ще събира сигнали за нагласени обществени поръчки, назначения в администрацията дори без формален конкурс и политически уволнения. "Тази комисия ще остане и когато "Движение България на гражданите" състави правителство", гарантира Кунева.
Същата "контролна" функция би трябвало да има и едноименното гражданско сдружение към партията.

 

На червено.

„Новинар":

ВиК дружествата - на червено

Повечето ВиК дружества работят на загуба, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Въпреки това има и компании с добро финансово състояние, допълни той. Всичко е обосновано както исторически от развитието на дружеството, така и от възможността да ползват евтини водоснабдителни системи.
Но като цяло секторът не е в добро финансово състояние, обясни Семерджиев.


Жалби.

„Стандарт":

Бум на жалби от лекарски рекет

53-ма пациенти от различни градове се обадили на горещата линия на здравното министерство, за да се оплачат, че били рекетирани за пари от бели престилки. Вълната от недоволство тръгна след шума около случаи в столичната Пета градска болница, където пациенти ревнаха, че били принуждавани да дават дарения, за да ги оперират. От спешната проверка на здравния министър Десислава Атанасова стана ясно, че някои от "доброволните" самопожертвования са близо хилядарка. На зеления телефон във ведомството баща разказал, че се наложило да плаща за сърдечната операция на детето си. От друга пациентка поискали дарение, за да оперират очите й. Потърпевши разказали, че доктори им искали пари за медицински услуги, които се покриват от здравната каса.

 

Предложение.

„24 Часа":

Плевнелиев предлага Боряна Пенчева за член на Управителния съвет на БНБ

Росен Плевнелиев номинира за член на Управителния съвет на Българската народна банка сегашния зам.-министър на финансите Боряна Пенчева.
Пенчева ще заеме поста в началото на декември, когато изтича и мандатът на банкера Олег Недялков.
Управителният съвет на централната банка се състои от председател, трима подуправители, избирани от Народното събрание, и трима членове, определяни от държавния глава. Шестгодишният мандат на новия член на Управителния съвет ще започне на 2 декември 2012 г.