Dobrich Online Виж пълната версия

Духът на Мексико нахлува в добричката галерия

2012-07-17 11:49:15

15 рисунки с молив и мастило, 16 импресионистични картини и няколко отпечатъка представя в Добрич мексиканският художник Хосе Анайа. Изложбата ще бъде открита утре, от 18 часа, в художествената галерия.

 

 

Кариерата му започва преди 20 години, първата си самостоятелна изложба прави през 1990 г. За последните 10 години излага свои картини на различни места в Мексико: галерията на университета и института по изкуство и култура в родния му щат Веракрус, а също така и в самостоятелни частни галерии. В САЩ се представя за първи път през 2003 г. До 2007 г. има 3 самостоятелни изложби в щатите Джорджия, Вашингтон, Вирджиния и особено в Ню Йорк. В „Голямата ябълка” прави няколко изложби, участва в джаз-фестивал с едновременни експозиции в 4 галерии на художници от цял свят.

 


За творчеството си споделя, че е вдъхновен от древното мексиканско изкуство и култура: на ацтеките, олмеките, толтеките и сапотеките, но най-вече от маите. „Културата на маите е най-важният източник на вдъхновение за мен.

 

 

 

Също така се вдъхновявам и се интересувам и от археология. В моите произведения, особено в рисунките можете да видите моята собствена интерпретация на тези археологически свещени места от Югоизточно Мексико, като свещения град Паленке.

 

 

Като цяло моето изкуство може да се приеме като абстрактно.”, споделя още авторът.

 

 

 

Анайа се запознава с добричлийката Иглика Бъчварова и тя става негова муза: първо тя пише стихове и поеми по негови картини, а в последствие той се вдъхновява от словата й. Заглавието на изложбата му в Добрич „Духът на Мексико”, също е нейно хрумване. Връзката на творческият българо-мексикански тандем надхвърля изкуството и се е настанила видимо удобно и в живота.