Dobrich Online Виж пълната версия

Преглед на печата

2012-07-07 05:34:24

Чакат ни нови неприятности с цените на тока, пожарът на Витоша продължава, Синята коалиция поиска електронно гласуване

Цените на електроенергията продължават да са сред най-коментираните теми във всекидневниците.

„В новите сметки за ток ще има два ценови периода - преди и след 1 юли" - съобщава в. „Дневник".
„Електроразпределителните дружества имат формула, по която пресмятат потреблението по старите и новите цени в периоди, когато има промяна в тарифите, съобщиха представители на ЧЕЗ и Е.ОН пред БНР.
Например, ако периодът на отчет е от 10 юни до 10 юли и са отчетени 300 киловатчаса, системата ще разпредели 200 по старите цени и 100 - по-новите, коментираха в радиопредаване Зорница Генова от ЧЕЗ и Мария Димитрова от Е.ОН.
На фактурата ще има два ценови периода - до  и след 30 юни.
Ако клиентът не е бил вкъщи в периода на по-скъпия ток и не е ползвал електричество, може да подаде жалба в компанията и ако успее да докаже твърдението си, тя ще бъде уважена. Практиката на двете дружества обаче не показвала увеличение на жалбите в периоди на смяна на цените.
25 хил. клиенти на едното дружество и 2 хил. на другото са подали самоотчети по телефона или в центровете за услуги." - се казва в статията.

В друга своя публикация „Дневник" цитира премиера Борисов, който заявява, че не може да повлияе на цените на тока:
"А на него аз не мога да му кажа - не вдигай цените, защото... Това е пък в разрез на математиката". Това е заявил премиерът Бойко Борисов по адрес на председателя на енергийния регулатор заради повишените цени на тока на правителственото заседание в сряда, показа стенограмата от срещата (електроенергията поскъпна с 13 % за домакинствата и с 16 % за промишлеността).
По думите на Борисов, рязкото повишение на цената се дължало на факта, че "умишлено, популистки БСП не са я вдигали". Това, обяснява премиерът, е изчерпвало буферите на Националната електрическа компания, която вече е натрупала над милиард лева дългове.
"Ако не се вдигне цената на тока, решението е фалиране на Националната енергийна компания"

В. „Сега" предупреждава, че „кошмарът с цените на тока ще продължи":
„Ударът с новите цени на тока от 1 юли ще е жесток и за предприятията, и за домакинствата, а най-лошото е, че лавината от поскъпвания ще продължи. Вчера КНСБ пресметна, че сметките за еленергията вкъщи ще пораснат поне с 10 лева месечно. А ефектите от по-високите тарифи на тока тепърва ще се множат - ще последват увеличения на всички стоки и услуги, което обрича българите на обедняване, а фирмите ни ще станат по-неконкурентоспособни, предупреди Българската стопанска камара.
Според БСК в момента цената у нас, по която големите предприятия купуват еленергия, е около 100 лв. за мегаватчас, което я прави една от най-скъпите в Европа за този сектор. А прогноза на камарата сочи, че през 2015-2020 г. токът за населението ще скочи със 113% - повече от 2 пъти, без да се броят повишенията през 2013 и 2014 г. И проблемите не са само в скъпия "зелен" ток, а в цялото управление на енергетиката, смята камарата.
"България е единствената страна в Европа, в която има монополен електро- и газов пренос, а самата енергетика консумира 13% от енергията", обясни сутринта пред БНР изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. "Булгаргаз" например продължава да отказва достъп на други фирми до газоразпределителната мрежа, заради което ЕК откри срещу България наказателна процедура. Загубите по електропреносната мрежа са големи, освен това някои централи имат договори с гарантирано високи печалби и нямат никакъв интерес да свиват разходите и себестойността на енергията, която произвеждат. "Това не е корпоративна политика, това е корпоративен колониализъм", коментира Данев. Той посочи, че само покачването на цените от 1 юли ще вкара 600 млн. лева в система, която не е ефективна. Освен това БСК остро критикува тоталната непредвидимост в промените на цените.
Междувременно от КНСБ обявиха, че готвят правен анализ дали ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 на "Марица- изток" не получават нерегламентирана държавна помощ заради ангажимента на държавата да купува произведената от тях електроенергия на фиксирана цена за 15 години. Той датира от 2003 г.
Ако подозренията се потвърдят, синдикатът ще сезира Европейската комисия за откриване на наказателна процедура. По изчисления на КНСБ след увеличението на електроенергията средно с 13.5% от 1 юли домакинствата ще плащат поне по 10 лв. повече на месец при потребление 250 киловатчаса.
За хаоса в енергетиката свидетелства хрумването на премиера Бойко Борисов Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да мине изцяло под опеката на парламента. От няколко дни министри и депутати на ГЕРБ обясняват, че идеята на Борисов е да се направи специална парламентарна комисия, която да държи под надзор регулатора ДКЕВР. От публикуваната вчера стенограма от заседанието на правителството в сряда обаче излиза съвсем друго. Пред министрите си премиерът Бойко Борисов отсича, че не иска да "обира" негативите от високите цени на тока. Затова той смята, че парламентът трябва да поеме отговорност - като избира и освобождава членовете на ДКЕВР, но изобщо не става дума за парламентарна комисия..."

Съботните вестници съобщават, че пожарът на Витоша продължава да гори, въпреки уверенията на премиера.

„Ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че пожарникарите са свършили прекрасна работа по гасенето на пожара в местността Бистришко бранище на Витоша и че пламъците са потушени, от пожарната съобщиха, че в района на огнищата продължават да работят 320 души - доброволци, пожарникари и горски. "Ситуацията е под контрол и няма нужда от допълнителни хора. В момента организацията им ще създаде допълнителни трудности за нас", обясни шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Той допълни, че продължава гасенето на отделни огнища с вода. От пожарната призоваха планинарите и туристите да не ходят днес в района на Бистришко бранище, за да не пречат на огнеборците и за да не пострадат.
"Беше извършено облитане с хеликоптер, определени бяха опасните места, които могат да предизвикат запалване, и впоследствие бяха предприети действия за погасяването", обясни началникът на оперативния щаб главен инспектор Тодор Бързилов. По думите му в района на просеките са съсредоточени 12 автомобила, които превозват вода. "След като бяха направени просеките и пътищата, няма развитие на пожара. През тази нощ имаше 60 души, които бяха в района на пожара и работиха" - пише в. „Сега".

„Телефоните на Столичната община загряха от обаждания на стотици столичани, които са искали да се качат на Витоша, за да я спасят от пожара. Нараства и интересът на хората да се включат в организирания доброволчески отряд на кметството.
Комисия ще разглежда нови седем заявления за постъпване в спецекипа за бързо реагиране на София. Сега доброволците там са 33-ма. "Хората ни бяха на пожара още от първия час заедно с огнеборците. Стигнахме и до огнището му", разказа шефът на дирекция "Обществен ред и сигурност" Красимир Димитров. От ранни зори до здрач работели по отварянето на просеките, пренасяли храна, техника, гасели. "Имаше случаи и когато огънят загради хора и за щастие успяхме да направим път в пламъците, за да излязат", спомня си Димитров. Това бе първата тежка ситуация, в която участваха столичните доброволци.
Общината продължава да набира хора за спецотряда си. По норматив при инциденти градът трябва да разполага с 266 обучени доброволци. Те минават тренировки в специален център в Монтана. Получават и сертификат. Всички разполагат със специални облекла и индивидуална екипировка..." - информира „Труд".

„Нови огнища на пожара на Витоша се разгоряха днес и поставиха на изпитание направеното до момента от пожарникарите, горските работници, военнослужещите и доброволци, които локализираха пожара вчера сутринта, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Новите огнища са се разгорели днес заради силния вятър и високите температури. В гасенето са се включили 360 души.
Незабавно на място бяха съсредоточени наземни сили и пожарно оборудване и техника. Трите хеликоптера на ВВС и летателната на частната фирма започнаха да водохвърлят по периферията на огъня..." - съобщава „24 часа".

Всекидневниците продължават да следят случая с Георги Енев, който се предаде, след като открадна 1,5 млн. лева от управлявания от него инкасов автомобил.

"От Окръжната прокуратура в Пловдив признаха, че от седмица знаят къде се намира малка част от откраднатата от Георги Енев сума. Става въпрос за 20-30 хил. лева, съобщи БНТ.
„Знаем къде е една много малка част от откраднатата сума. Пазим в тайна тази информация от седмица. В неделя, когато ще се разглежда искането за постоянна мярка „задържане под стража" на Георги Енев, ще бъдат оповестени подробности", казаха от прокуратурата.
Полицията претърсва блока, в който е живял Енев, както и село Храбрино, където бе открита колата на инкасо обирджията. Работи се по всички версии за обира - не само по тази за кражба заради кредитен дълг.
Охранителят-милионер Георги Енев, който се предаде в четвъртък следобед, продължава да мълчи. Засега той е разпитван само веднъж, отказал е да даде показания и подробности около това как е откраднал парите, къде се е укривал и имал ли е съучастник.
От 17:30 часа вчера Енев, който на 22 юни в Пловдив открадна 1,5 млн. лева от управлявания от него инкасов автомобил, превозващ пари на няколко банки, и изчезна с тях, не е дал никакви обяснения.
33-годишният мъж има процесуално право да не говори, като това не носи негативни последици за него, обясни зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов. Адвокатът на Енев Георги Кутрински отказа коментар по случая. "
Разследващите продължават да работят по версията, че Енев е имал съучастник, но на този етап няма никакви доказателства за това. Когато се е предал, Енев е бил видимо спокоен", каза прокурор Гаврилов. Той е бил адекватен, не е питал за близките си.
Непосредствено преди да се предаде, охранителят е бил или в Пловдив, или в околностите на града. Стана ясно и че беглецът се е укривал в страната. Колегата на Енев, с когото са били точно преди да изчезне с парите, е минал детектор на лъжата. Той е показал, че колегата му не е знаел нищо за обира. Засега полицията няма данни Енев да е имал съучастник при кражбата..." - пише „24 часа".

„Известният математик проф. Михаил Константинов заяви пред Нова телевизия, че откраднатите от Георги Енев 1,5 млн. лв. не са си стрували труда, защото ако Енев бъде осъден на 12 г. затвор, парите ще се обезценят. „Ще се окаже, че той е лежал в затвора за заплата от 1000 лева на месец, което не е чак толкова. Аз за толкова пари не бих лежал. Аз не бих лежал на никаква цена", заяви проф. Константинов.
„Той е откраднал 1,5 милиона. Този човек ще лежи 10 години в най-лошия случай, срещу една годишна заплата от 150 хил. лева. Разделете 150 на 12 месеца и ще получите една заплата от 10, 12, 15 хил. лева, за която много хора си жертват живота. Вижте нашите рейнджъри за какви по-жалки пари загиват в Афганистан и Ирак", коментира математикът.
„Но ето какво може да му изиграе лоша шега", допълни той: „Световните противоречия се разрешават по два начина - чрез война или чрез хиперинфлация. Така че там, накъдето сме се запътили, много скоро може да се окаже, че парите нямат стойност. Или не тази стойност, която си мислим..." - се казва в публикация във в. „Труд".

В. „Дневник" съобщава, че депутатите от "Синята коалиция" са внесли законопроект, позволяващ електронно гласуване на изборите:

"Синята коалиция" внесе поправки в Избирателния кодекс, с които се урежда дистанционното електронно гласуване. Депутатите обясниха, че идеята е всеки, който иска да гласува от разстояние, да подаде заявление до 21 дни преди вота.
По изчисления на десницата гласуването по интерент ще отнема около десетина минути. От ГЕРБ заявиха готовност дистанционното гласуване по интернет да бъде въведено за следващите парламентарни избори, но експериментално в няколко секции в чужбина.
"Синята коалиция" предлага още дейността на изборните комисии да стане прозрачна, за да се знае кой от членовете как е гласувал, кой каква позиция е имал и как се вземат решенията. Предвидени са и повече възможности за обжалване на актове на изборната администрация, така че да могат да бъдат защитени интересите на гражданите и участниците в изборния процес, каза Екатерина Михайлова.
Третият проблем, който виждат от "Синята коалиция" и предлагат да бъде променено законодателството, е свързан с регистрацията на коалициите. "Синята коалиция" имаше няколко случая, в които беше спряна да участва с името си. Най-крещящи са случаите в Плевен, но имахме случаи и във Варна, и в Монтана, напомни още Михайлова. Предлага се още по-ясно и подробно описване на правилата за наименованието на коалициите."