Dobrich Online Виж пълната версия

С тържествен водосвет беше открита чешмата в центъра на Добрич

2012-06-26 08:14:00

Средствата за изграждането й, в размер на 32 000 лева са от лични дарения на членовете на Лайънс клуб Добрич. Президентът на организацията Атанас Атанасов припомни как се роди инициативата.

 

 

Идеята за изграждането на чешмата възникна на една от срещите на членовете на Лайънс клуб Добрич. Със съдействието на Лайънс клуб „Академика” – Варна, беше проведен конкурс за избор на проект. Авторите на проекта са студенти от специалност „Архитектура” при ВСУ „Черноризец Храбър” с ръководител доц. Николай Нинов, който снощи също присъства на церемонията по откриването на чешмата.

 

 

Изграждането и пускането в експлоатация беше финансирано с лични средства на членовете на добричката организация на Лайънс.

 

 

 

Духовият оркестър оповести за ритуала с музика в аванс.

 


 „Стародавна българска традиция е, когато искаш да оставиш диря в живота си, да съградиш чешма… Чешмата е символ на жвота, водата е символ на безкрайността… Аз изключително се радвам, че членовете на Лайънс решиха да допълнят интериора на обновения център с изграждането на тази чешма.”, каза в приветствието си кметът Детелина Николова и припомни дарителските жестове, които българинът прави от Възраждането насам.

 

 

 

 

 

Официалното откриване беше съпътствано от прерязване на лента от президента на Лайънс клуб Добрич – Атанас Атанасов и кмета Детелина Николова

 

 

Спазен беше и народният ритуал - плисване на менче с вода

 

 

Атанасов и Николова отпиха вода от новата чешма

 

 

Тържеството завърши с изпълнения на ансамбъл "Добруджа".