Dobrich Online Виж пълната версия

Измамник се представял за чиновник в кабинета на премиера; Очертава се нова пенсионна реформа...

2012-06-25 04:22:28

Вестниците продължават да следят случая с охранителя, който открадна 1.5 млн. лв.

„Служителят на частната охранителна фирма "G4S" Георги Енев, който в петък открадна 1,5 милиона лева в различна валута от инкасо автомобил, е имал големи кредити.
Вероятно това е една от причините да изчезне с парите, твърдят източници от разследването, цитирани oт bTV.
Енев е имал кредити за 40 000 лева.
Досега са разпитани всички, които са го познавали. Георги се е развел със съпругата си, от която има момиченце на 6 години. След развода е заживял на квартира. Странял е от околните, не е поддържал много контакти с родителите си и бившата си жена.” – информира в. „24 часа”.

„Досега са разпитани всички, които са го познавали. Георги се е развел със съпругата си, от която има момиченце на 6 години. След развода е заживял на квартира. Странял е от околните, не е поддържал много контакти с родителите си и бившата си жена.
Леля му Васка Юрукова от Манолско Конаре не вярва племенникът й да е откраднал парите. По думите й, той бил много свястно момче.
Изненадани сме от случилото се, защото Георги беше задоволен финансово. Баща му вече 20 години работи в Германия и на семейството никога, нищо не е липсвало. Това сподели пред "Марица" лелята на обявения за общодържавно издирване Георги Енев - Василка Юрукова.
Георги е страхотен син и баща. Не е имал противообществени прояви. Отгледахме го заедно с майка му сами, тъй като баща му работи като строител в Германия, разказа лелята. Според нея Енев не е споделял да има финансови проблеми. Има си жилище, кола. Живее с майка му, съпругата си и 6-годишната им дъщеричка в апартамент на ул. "Димитър Талев" 51 в "Кючук Париж".
Близките на беглеца обаче не отричат Георги Енев да е имал финансови проблеми и са в шок от случилото се...
Шофьорът на инкасовия автомобил изчезна вчера, като в изоставената кола не са открити и превозваните 1.5 млн. лева в различна валута. Към края на смяната той помолил въоръжения колега, с когото пътувал, да слезе, за да му купи баничка от павилион за закуски. Веднага щом останал сам в буса, Енев натиснал газта и изчезнал е неизвестна посока. Няколко часа по-късно инкасо колата била открита на улица "Петрова нива" в квартал "Кючук Париж". В нея обаче нямало нито шофьор, нито пари.
Разследващите работят по няколко версии, включително и че охранителят е имал съучастник, тъй като прехвърлянето на парите отнема технологично повече време. Енев е паркирал предварително автомобила си "Опел кадет" на ул. "Петрова нива" в Пловдив. Ударът е бил внимателно подготвян...” – пише по темата в. „Труд”.

„Всички служители на "G4S", които работят на територията на Пловдивска област, ще бъдат разпитани, научи агенция Стандарт Нюз. Показанията им ще бъдат проверени с детектор на лъжата. Полиграфът беше използван и при предишния обир на инкасов автомобил на същата фирма близо до Ловеч. Тогава на второкласен път през нощта маскирани и въоръжени с автомати бандити спряха бронираната кола, превозваща около 2 млн. лева от оборота на големи магазини в Севлиево, Велико Търново и Ловеч. За броени минути бандитите задигнаха парите и изчезнаха безследно. Според запознати при първия обир един от служителите на фирмата не е издържал теста пред детектора на лъжата.
Откак Георги Енев духна с инкасото за 1,5 млн., Пловдив е под полицейска блокада. И на шестте изхода на града, по автогарите, жп гарите и летището има униформени. Снимката на Георги вече е разпространена от полицията, но от него няма и следа. Междувременно още в деня на обира са били завардени и всички КПП на страната, тъй като 33-годишният пловдивчанин е обявен за общодържавно издирване. Патрулни коли вчера имаше и по всички големи булеварди и възлови пътни артерии под тепетата. Униформените спираха автомобилите и проверяваха личните документи на пътуващите.
От фирмата "G4S" също за започнали свое разследване на случилото се. Компанията е холандска, а клонът й у нас е в София. Инкасовата фирма няма офис в Пловдив и не е позната сред колегите от охранителния сектор под тепетата. И вчера нито един отговорен служител от офиса на фирмата не бе открит за коментар. Служител любезно ни информира по телефона, че е почивен ден и нямало никого от шефовете - да се обадим в понеделник.” – допълва темата в. „Стандарт”.

Всекидневниците съобщават за измамник, който се е представял за служител в кабинета на премиера.

„32-годишният лъжечиновник искал пари, за да се изпратят хора на обучение в Израел. В замяна обещавал да уреди държавни обекти на охранителни фирми, а също и спечелване на обществени поръчки, понеже "това зависело от него".
С последния си удар измамникът щял да вземе 2400 евро от голяма охранителна фирма...
Въпреки че постоянно променял мястото на срещата, униформени го издебнали на метростанция "Сердика". Изненадан, той се опитал да избяга. След преследване из метростанцията полицаите успели да го хванат час и половина след получаването на сигнала.
Оказало се, че хитрецът не носел документи у себе си. По-късно се разбрало, че той е от Шумен, но живее в София. Мъжът бил регистриран за кражби, измама и бягство от затвора. Многократно е обявяван за издирване и осъждан.
При обиска у него са намерени мобилен телефон, бележки за закупени ваучери, бланка на Министерския съвет, адресирана до търговско дружество с искане на средства по описаната схема. Разследващите очакват да открият още фирми, на които е звънил за пари.” – пише „24 часа”.

„Служители от ГД "Криминална полиция" задържаха измамник, представял се за служител в кабинета на министър-председателя. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
В Главна дирекция "Криминална полиция" в петък е получен сигнал от Национална служба за охрана, свързан с опити за измама от човек, представял се за служител в кабинета на министър-председателя на България. Лъжечиновникът искал да му бъдат предоставени средства за изпращане на хора за обучение в Израел. В замяна предлагал да уреди държавни обекти на фирми, занимаващи се с охранителна дейност, а също и спечелване на държавни поръчки. Твърдял, че „това зависело от него". Последно измамникът се обадил в голяма охранителна фирма, като поискал 2400 евро. Служители на "Икономическа полиция" - Главна дирекция „Криминална полиция" предприети незабавни действия за задържането му.
Около 17.30 часа мъжът е установен в района на метростанция Сердика. Задържан е, въпреки че се опитал да избяга. При ареста му се оказало, че е без лични документи.
По-късно самоличността му е установена. Той е на 32 години от Шумен, с постоянен адрес в София. Мъжът е криминално проявен с регистрации за различни престъпления - по чл. 194, 195, 198, 207, 209, 210, 297 от НК. Многократно е обявяван за издирване и е осъждан.
При обиска у него са намерени и иззети мобилен телефон, бележки за закупени ваучери, бланка на Министерския съвет, адресирана до търговско дружество с искане на средства по описания механизъм.
По случая в Главна дирекция „Криминална полиция" е образувано досъдебно производство, като 32-годишният е задържан за срок до 24 часа. Материалите са докладвани на прокурор от Софийска районна прокуратура и му е наложена 72-часова мярка „задържане под стража".
Работата за документиране на престъпната дейност на шуменеца продължава.” – съобщава електронното издание на в. „Труд”.

Темата България - Европа отново е със запазено място в печата. Всекидневниците пишат усвояването на европейските пари, за общи правила за пенсиониране и за общи мерки срещу кризата.

В. „Дневник” публикува интервю с министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, който коментира първата междинна оценка за напредъка ни в усвояването на евросредствата:
”Първо, като финансов напредък – данните са общоизвестни. Грубо 25% плащания и 75% от ресурса е договорен, което означава, че има много сериозен ръст, особено в последната година. Означава, разбира се, и че има още много работа за вършене, въпреки че времето не ни притиска сега толкова истерично, но ако не искаме през 2013 г. да бъдем изправени пред тежки предизвикателства, трябва да се опитаме да сторим максимума и тази година. Защото имаме краен срок за договаряне 2013 г. и за плащане – 2015 г.
На второ място, отвъд финансовия напредък можем да разсъждаваме на ниво продукти и на ниво резултати, какво се е случило с всички тези пари. Тези 11.8 млрд., които са проекти в изпълнение или вече изпълнени, тези 3.6, почти 3.7 млрд., които са реално заредени като плащания. Това означава, че примерно имаме около 400 публични сгради към момента, които са тотално ремонтирани или рехабилитирани с европейски средства. Имаме справка за километрите канализация, общински пътища 2-ри и 3-ти клас, магистрални съоръжения, железница, километрите положен водопроводни тръби и канализация, изградените пречиствателни станции. Всички знаете, че въпреки всички предизвикателства, които има пред оперативната програма "Развитие на човешки ресурси", сигурно всеки десети българин по някакъв начин пряко е участвал в проект, финансиран от нея – или като обучаем, или като обект на социално подпомагане.
Третият, всъщност най-същественият въпрос е какъв е ефектът. Истинският анализ, който ще каже какво сме постигнали и какво не сме успели да постигнем, трябва да се направи към края, когато сме изразходвали целия ресурс и когато голяма част от проектите са приключили...”

В. „Сега” съобщава, че ако ЕС ще въведе общи правила за пенсиониране, България ще трябва да изравни възрастта и стажа, които се изискват за пенсиониране, при мъжете и жените:
”България може да се окаже с още по-тежки условия за пенсиониране, ако се реализира идеята на президента на ЕС Херман ван Ромпой препоръките на Европейската комисия за пенсионни реформи да станат задължителни за всички страни. Инициативата му ще бъде обсъдена на двудневната среща на европейските лидери в Брюксел в четвъртък.
В момента държавите членки имат самостоятелност при вземането на решения в тази област, а препоръките в т.нар. Бяла книга на ЕК, в която са разгледани проблемите на пенсионните системи в съюза, не са задължителни. Основните сред тях са обвързване на очакваната продължителност на живот след 65 г. с пенсионната възраст, както и изравняване на възрастта за мъжете и жените.
Според президента Херман ван Ромпой обаче в бъдеще трябва да се мисли за общи промени. "Можем да ангажираме всичките 27 държави членки да реформират своите пенсионни системи за определен период и по начин, който води до определена цел. Това по-скоро трябва да се направи по начин, който да ги задължава към тези промени", твърди Ван Ромпой пред германския вестник "Велт ам зонтаг". Той е категоричен, че въпросът ще присъства и в дневния ред на двудневната среща на европейските лидери в Брюксел, започваща в четвъртък.
Макар че България е с една от най-ниските очаквани продължителности на живот и с пенсионна възраст над средната за ЕС, което предполага и най-кратко получаване на пари за старост, при общи правила в целия ЕС най-вероятно ще се наложи годините и у нас да продължат да растат. Това ще се случи, тъй като промените в пенсионните системи ще вземат за база условията към момента на въвеждането им, а се предполага, че продължителността на живота у нас ще расте. По данни на Евростат за България при мъжете скокът на продължителността на живот е с общо 6 месеца между 2008 и 2010 г. - от 69 г. и 10 месеца до 70 г. и 4 месеца. При жените пък увеличението на продължителността на живот е само с 5 месеца - от 77 г. на 77 г. и 5 месеца.
Ще трябва да се вдигне и пенсионната възраст на жените. И след реформата на ГЕРБ, която предвижда от т.г. възрастта да расте с по 4 месеца на година, общо с 3 г. за жените и 2 г. за мъжете, те пак ще се пенсионират различно - съответно на 63 и 65 г. Вероятно заради равноправието между половете от ЕК ще наложат и изравняване на осигурителния стаж, който у нас също расте от 2012 г. с по 4 месеца, общо с 3 г., но ще остане различен - 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.”

„Преседателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой планира на предстоящата среща на върха на ЕС да предложи инициативи, задължаващи страните членки да предприемат антикризисни реформи. Това казва Ромпой в интервю, публикувано в днешния брой на германския вестник "Велт" и цитирано от Франс прес и ИТАР-ТАСС.
"Може, например, да се поиска от всички 27 страни членки да реформират пенсионните си системи в определения срок", подчертава той. Засега Европейската комисия прави препоръки за всяка страна членка.
Според президента на ЕС обаче решаващо значение трябва да има "задължителният характер" на планираните цели. Точно този въпрос ще бъде в центъра на вниманието на европейските власти през идните месеци, отбеляза той.
"В четвъртък и петък (на 28 и 29 юни) на заседанието ще представим някои предложения по този въпрос", допълни Ромпой. Председателят на Европейския съвет подчерта също така, че плановете за създаване на политически съюз в ЕС засега на са приоритет, като задълбочаването на интеграцията е възможно и при сегашните споразумения.
Към политическа интеграция на страните от ЕС призова в свое интервю в списание "Шпигел" вчера германският министър на финансите Волфганг Шойбле.
Ромпой предупреди за опасностите от твърде големи отстъпки спрямо Гърция при прилагането на антикризисни мерки...” – пише „Дневник”.

В. „Стандарт” пише за реликви от Йерусалим, които ще пристигнат у нас:
”Христови светини от Йерусалим пристигат в България. Икона на св. Константин и Елена, в която е вградена частица от Честния кръст на Божия син, пристига в Силистра. Даровете от Божи гроб идват в крайдунавския град по покана на владиката на Доростолската епархия дядо Амвросий по случай празника на катедралния храм "Св. Петър и Павел", който се чества на 29 юни, Петровден.
Пристигането на светите мощи в България е благословено лично от Йрусалимския патриарх Теофил ІІІ и от главата на Българската православна църква дядо Максим.
Иконите и христовите дарове ще бъдат посрещнати в сряда в 18 часа на централния площад в града. От там с литийно шествие те ще бъдат отнесени в храма, където ще останат до края на юни. След това даровете от Божи гроб ще бъдат изложени за поклонение и молитва на богомолците и в храмовете в Тервел, Велико Търново, Монтана и Видин, уточниха от канцеларията на дядо Амвросий.
Празникът на храма "Св. Петър и Павел", който се отбелязва на Петровден, е много тачен в Силистра. Тази година църковното настоятелство в града и местният клон на Националния дарителски фонд "13 века България" организират детски пленер, посветен на честването. В следващите два дни (понеделник и вторник) деца ще рисуват сред природата библейски сюжети. Картините на малките живописци ще бъдат експонирани в храма в дните на поклоническото шествие.”

„Дневник” пише за друга реликва – мощите на св. Йоан Кръстител, за които е заснет филм на National Geographic:
”Филмът "Главата на Йоан Кръстител" на National Geographic Channel, който разказва за анализа на откритите мощи, за които се предполага, че са на светеца, край Созопол, ще се излъчи у нас днес от 21 часа.
Лентата проследява цялото изследване на мощите, направено от екип от университетите в Копенхаген и Оксфорд. "Не очаквайте отговорът на въпроса това наистина ли са костите на Йоан Предтеча да е категоричен", каза по БНР доц. Росина Костова от екипа археолози, направили откритието.
Авторите разказват за откриването на мощехранителницата от пемза преди две години при разкопките на средновековния манастир "Св. Иван" в България и как твърдението, че това може да са мощите на пророка, предшествал Исус Христос, е предизвикало смях, критики и обвинения в измама.
Самите изследователи са изненадани от крайния резултат. "Няма как да потвърдим дали костите са на Йоан Кръстител най-малкото защото нямаме база за сравнение, но все пак има една нищожна вероятност това да е така", казва професорът от Оксфордския университет Томас Хиграм, който ръководи изследването на намерените останки.”