Съвети на Енерго-Про за пестене на електроенергия

С наближаването на зимата всяко домакинство се стреми да оптимизира разходите си за електроенергия. Домашните електроуреди, независимо дали са за отопление, охлаждане или с друго предназначение, консуми-рат ток по-ефективно, когато се използват правилно и разумно.

Съвети на Енерго-Про за пестене на електроенергия

Хладилниците например работят по 24 часа в денонощието. Употребата им съобразно принципите на енергийна ефективност може значително да намали разхода на електричество. По изчисления на специалисти един хладилник изразходва около 12% от месечното потребление на електро-енергия в домакинството.


Средно 6% повече ток изразходва хладилникът при увеличение на стайната температурата с 1˚, 1 см лед по стените на хладилника увеличава разхода му на ток със 75 %.

ЕНЕРГО-ПРО, електроразпределителното дружество в Североизточна България, предлага на своите клиенти няколко полезни съвета, с които да подобрят ефективността на своя уред за охлаждане и да оптимизират месечните си разходи за ток:

* Поставете хладилника по-далеч от готварска печка, отоплителни уреди и пряка слънчева светлина. Колкото по-висока е температурата в близост до охлаждащия уред, толкова повече енергия ще се изразходва за неговата ра-бота. С всеки един градус над 20°С потреблението му на-раства с около 6%.

* Проверявайте периодично дали в пространството зад хладилника свободно циркулира въздух, а вентилаци-онната решетка почиствайте от прах, за да може отделена-та топлина да бъде отведена бързо. Това подобрява енер-гийната ефективност на уреда.

* Проверявайте и почиствайте редовно уплътненията на вратата на хладилника. Ако уплътнението е повредено или отлепено, или вратата е дефектна, подменете ги въз-можно най-бързо. Подобрената топлоизолация може даспести до 40% от електроенергията, която уредът консуми-ра.

* Избягвайте честото и продължително отваряне на хла-дилника или фризера. За една година разходът от това действие може да достигне 100 кВтч.

* Внимавайте за оптимална температура в охладителни-те уреди. В хладилника 5° C са достатъчни, във фризера – минус 18° C.

* Необходимо е храната по рафтовете да се разпределя правилно, за да може въздухът да циркулира свободно и съответно разходът на електроенергия да намалява. Пос-тавяйте продуктите на разстояние поне 2 см от вътрешните стени. Най-ефективно уредът работи при 2/3 запълнен вът-решен обем. Ако хладилникът или фризерът са препълне-ни, използваната енергия за охлаждане ще е с 25 процента повече.

* Предпочитайте стъклени пред пластмасови контейнери за съхранение. Стъклото задържа по-добре ниските тем-ператури и по този начин уредът по-ефективно поддържа вътрешната температура.

* Не оставяйте отворени бутилки и открити съдове с течна храна в хладилника. Изпаренията карат компресо-ра да работи по-усилено, съответно и разходът на елект-роенергия става по-голям.

* Не поставяйте горещи продукти в хладилника или фри-зера. Предварителното охлаждане на храните спестява електроенергия и удължава живота на уреда.

* Хранителните продукти трябва да се слагат във фризе-ра само правилно опаковани. Важно е опаковките да са сравнително плоски и в тях да има минимално количество въздух. Това позволява по-бързо и ефективно замразява-не.

* Включването на функция Super Cool/Super Freeze да се използва само, ако се охлаждат големи количества. То-зи режим при електроуреди от последно поколение позво-лява бързо охлаждане/замразяване.

* Редовното размразяване е енергоспестяващо. Образу-ваният лед в хладилника или фризера повишава значител-но разходите за ток (1 см лед увеличава разхода на елект-роенергия с приблизително 75 %).

* В случай че хладилникът Ви е над 10-годишен, замене-те го с нов. Тази инвестиция може да намали наполовина количеството електроенергия, която изразходвате при из-ползването на уреда. Най-новите модели охлаждащи уреди имат и енергоспестяваща функция Holiday за времето, през което отсъствате продължително от дома. Избягвайте хла-дилници с вградена камера, защото те изразходват повече енергия.

* При закупуването на нов хладилник си струва да се ин-вестира в клас А за енергийна ефективност.

Поредицата от съвети на ЕНЕРГО-ПРО за пестене на електроенергия ще продължи и с други ефективни начини за подобряване на работата на най-често използваните домакински електроуреди. С правилната им употреба и с минимални ежедневни усилия можем да удължим техния живот и да оптимизираме разходите си за ток. В по-глобален план енер-гийно ефективното потребление има значение за предотвратяване на климатичните промени.