Ученичка от гимназия „Райко Цончев“ с одобрен проект от БАН

Стефани Маринова, ученичка в десети клас на Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ получи висока оценка за проекта си „Иван Хадживълков-забравеният дарител на Добрич“ от Българска академия на науките.

Ученичка от гимназия „Райко Цончев“ с одобрен проект от БАН

Проектът е одобрен за участие в конкурс на Ученическия институт към БАН и ще бъде представен на Ученическа научна сесия през месец ноември.



На 27 октомври (четвъртък) 2016г. за първи път проектът, посветен на видния добрички възрожденец и дарител Иван Хадживълков ще бъде представен пред добричката общественост от 17:30ч. в зала 203 на Висше училище по мениджмънт. Посвещава се на Деня на народните будители и на 10 годишнината от създаването на ЧПГТП „Райко Цончев“, носеща името на още един дарител от недалечното минало на града ни.

Иван Хадживълков е личност, имаща изключителен принос през епохата на Възраждането и началото на следосвобожденската действителност в Добрич. За съжаление, времето е обвило в забрава един от най-големите дарители и добротворци в родния край.

Целта на представянето на този проект пред добричката общественост е свързана с желанието да се възстанови спомена за него, за дарителската му дейност, за приноса му за развитие на просветата, включването му в борбата за църковна самостоятелност през Възраждането и подпомагането на българските революционери в борбата за политическо освобождение на България от османска власт.

Организира се със съдействието на Община град Добрич и Висше училище по мениджмънт, град Добрич.