569 нарушения установи инспекцията по труда през месец септември

През месец септември 2016 г. служителите на Д „ИТ” със седалище Добрич извършиха общо 127 проверки, от които 23 са по повод проучване на жалби и сигнали от граждани, 90 са извършени извън град Добрич, 106 са по програми и мерки от плана за 2016 г., 24 са последващи по повод изпълнение на предписания от предходна проверка.

569 нарушения установи инспекцията по труда през месец септември

По време на проверките са констатирани 569 нарушения на трудовото законодателство, от които 243 по осигуряването на здравословни и безопасни условия, 323 по трудовите правоотношения и 3 по Закона за насърчаване на заетостта. Установените лица без писмени трудови договори и допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление до териториалната дирекция на НАП са 7.


На работодателите допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 24 акта – 6 по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 24 по трудовите правоотношения. От тези данни е видно, че преобладаващата част от съставените актове са за нарушения по трудовите правоотношения - 4 за липса на писмен трудов договор, 8 по заплащането на труда, 2 по работното време и 4 за други нарушения. През месец септември 2016 г. са издадени 33 наказателни постановления на работодатели, връчени са 44 наказателни постановления, влезли в сила наказателни постановления са 35 с обща сума глобите 39700 лева.

През месец септември в Д ИТ Добрич са постъпили 16 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, от тях към момента са приключени 15 жалби и сигнали. Предмет на жалбите и сигналите са неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения по Кодекса на труда, неиздадени или невръчени документи свързани с прекратяването на трудовите правоотношения, незаконосъобразно полагане и неизплащане на извънреден труд, работа без трудов договор.

През месец септември 2016 г. продължиха проверките на земеделските производители в област Добрич, като извършените проверки са 24 броя. Заверени бяха 543 образци на еднодневни трудови договори на 12 земеделски стопани, а общо за 2016 г. са заверени 9045 образци на еднодневни трудови договори на 60 регистрирани земеделски стопани от област Добрич.